Index Vakbarát Hírportál

Egy szemeszterrel is rövidebb lehet az egyetem azoknak, akik technikumot végeznek

2021. október 7., csütörtök 21:00 | aznap frissítve

A diákok 61 százaléka az idén már szakképzésre jelentkezett az általános iskola után, és javul a diákok teljesítménye – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára.

Pölöskei Gáborné hangsúlyozta: megújul a technikusképzés. Utalt arra: a technikum ötéves képzést ad, és nincs lehetőség arra, hogy valaki előbb érettségizzen. Az első két év ágazati alapvizsgával zárul, amit egy három éven át tartó szakmai képzés követ, a vége pedig az érettségi, illetve a technikumi oklevélnek a megszerzése.

A technikumoknál lesz egy „elit alakulat”, ami az okleveles technikusképzést takarja. Egyetemi oktatók bevonásával a hároméves szakmai képzés tartalmát összehangolják az egyetemi tanulmány tartalmával, így a fiatalok úgy végezhetik el a technikumot, hogy nemcsak érettségit s technikus oklevelet kapnak, hanem 30 egyetemi kreditpontot is, ami egy fél évvel rövidítheti le az adott egyetem képzési idejét számukra.

Szintén ebben az évben indul először kreatív technikum.

Ennek három ága van: könnyűipar, ami magába foglalja a divatot, a divattervezést és a dizájnt, hang- és filmtechnika, mert Magyarországon a filmipar egyre jelentősebb, valamint a nyomdaipar és ipari grafika.

Rovatok