Index Vakbarát Hírportál

Kunhalmi Ágnes: Karácsony Gergely nem egyeztetett a visszalépéséről az MSZP-vel

2021. október 9., szombat 18:41

Kunhalmi Ágnes szerint semennyire nem vonták be a szocialistákat abba a folyamatba, amelynek végén Karácsony Gergely főpolgármester úgy döntött, hogy visszalép Márki-Zay Péter javára az ellenzéki előválasztás második fordulójában. 

A MSZP társelnöke az ATV-nek elmondta: nehezen fogadta, és nem is örül Karácsony Gergely visszalépésének, de a második fordulóra tovább mozgósítanak. Hozzátette, hogy a főpolgármester csupán a döntésről értesítette őket.

Kunhalmi Ágnes úgy látja, hogy a pénteki visszalépés az MSZP-s szavazatokat is megoszthatja. Szerinte ugyanis lesznek olyanok, és ő lát már ilyeneket a pártban, akik Dobrev Klárára voksolnak a második fordulóban, és olyanok is, akik Márki-Zay Pétert támogatják majd, illetve néhányan lesznek, akik nem vesznek részt a szavazásban.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, az előválasztás második fordulójába továbbjutó két miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely főpolgármester és Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere péntek délelőttre hirdetett sajtótájékoztatót, ahol a Párbeszéd társelnöke bejelentette: 

NÉMI MÉRLEGELÉS UTÁN JÓ SZÍVVEL BEFEJEZI MINISZTERELNÖK-JELÖLTI KAMPÁNYÁT, AZ ŐT TÁMOGATÓKAT PEDIG ARRA KÉRI, HOGY AZ ELŐVÁLASZTÁS MÁSODIK FORDULÓJÁBAN MÁRKI-ZAY PÉTERRE SZAVAZZANAK. 

Márki-Zay Péter a sajtótájékoztatón kijelentette: a főpolgármester „államférfiúi döntést hozott meg”, amiért nagy tisztelettel adózik neki.

Az MSZP a bejelentés után tudomásul vette Karácsony Gergely döntését, de nem nevezték meg, hogy a második fordulóban melyik jelöltet támogatják, jelezték ugyanakkor, hogy a 2022-es parlamenti választáson az előválasztás majdani nyertese mellett állnak majd. Ígéretet tettek rá, hogy miként az első forduló megszervezésében és lebonyolításában oroszlánrészt vállaltak, úgy a második forduló sikeres megvalósításához is hozzá fognak járulni.

Karácsony Gergely szombaton közösségi oldalán úgy fogalmazott:  tudja, hogy sokan rosszul érzik most magukat emiatt, de arra kér mindenkit, hogy akik eddig bíztak benne, azok bízzanak ebben a döntésében is. Hozzátette, hogy bár Márki-Zay Péter nem baloldali, de úgy véli: egy széles koalícióban képes a győzelemre Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben.

Az előválasztás második fordulója október 10-én, vasárnap reggel kezdődik. Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke az Indexnek elmondta, hogy ezúttal nem kell tartani az online előválasztási rendszer lefagyásától, ugyanis megduplázták a részt vevő operátorok számát. Karácsony Gergely neve is szerepel a kinyomtatott szavazólapokon, de mindegyik példányon egyesével lehúzzák majd a szavazókörökben.

Rovatok