Index Vakbarát Hírportál

Havi 40 ezres extra támogatást kaphatnak a magánbölcsisek szülei

2021. október 9., szombat 12:00 | aznap frissítve

Támogatjuk azokat a szülőket, elsősorban édesanyákat, akik 3 év alatti gyermeket nevelnek és szeretnének visszatérni a munkaerőpiacra – jelentette be Novák Katalin saját közösségi oldalán. 

Havi maximum 40 ezer forintos támogatást is igényelhetnek azok, akik nem önkormányzati fenntartású bölcsődei ellátásban vagy napközbeni gyermekfelügyeletet nyújtó szolgáltatásban szeretnék elhelyezni a gyermeküket

– mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter. 


Fontos kitétel tehát, hogy a támogatás csak akkor jár, ha a szülők állami bölcsődébe nem tudják beíratni gyermeküket. Ehhez jellemzően szükség van az állami intézmény elutasító határozatára, de ez nem minden esetben kell. Vannak ugyanis olyan kistelepülések, ahol automatikusan jár a támogatás. A Magyar Államkincstár szerint 2767 településen és 13 budapesti kerületben igazolást sem kell csatolnia a pályázathoz arról, hogy a gyermek nem jutott be állami intézménybe, mert ezeken a helyeken vagy nincs is állami intézmény, vagy telítettek a helyek. 

Fontos azt is tisztázni, hogy 

A HAVI 40 EZER FORINT NEM FIX, HANEM KERETÖSSZEG.

Ez azt jelenti, hogy ha a bölcsőde díja nem éri el a havi 40 ezer forintot, akkor csak annyi támogatás igényelhető, amennyi a tényleges díj. Viszont ha meghaladja ezt az összeget, 40 ezer forintnál több akkor sem adható.

A bejelentés mindazonáltal nem nagy újdonság, inkább csak ráerősít a korábbiakra. A támogatás ugyanis tavaly augusztus óta igényelhető a Magyar Államkincstár oldalán, de most kitolták a határidőket. Az új szabályozás értelmében az igényeket ez év végéig lehet benyújtani, és a plusz pénz a gyermek óvodai nevelésének megkezdéséig, de legkésőbb 2023. október 31-ig folyósítható.

Vagyis átmeneti rendelkezésről van szó, amit az is megerősít, hogy a hivatalos szöveg szerint „legfeljebb a rendelkezésre álló keret kimerüléséig” lehet rá számítani. Hogy ez a keret mikor merülhet ki, az kérdéses. Nemcsak az igénylők számának növekedése miatt, hanem azért is, mivel a rendelkezésre álló összeget menet közben csaknem a felére szállították le. Az eredetileg meghirdetett 9,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást 5,8 milliárdra kurtították.

Rovatok