Index Vakbarát Hírportál

Hiába veszik fel egyre többen a harmadik oltást, ez nem elég a nyájimmunitáshoz

2021. október 9., szombat 20:52

A pénteken publikált legfrissebb hazai adatok szerint Magyarországon 5,905 millió ember kapta meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát, a második adagot pedig 5,674 millióan. Előbbi esetben az első oltásban részesülők aránya 60,45 százalék, míg a két oltással rendelkezőké 58,8 százalék a 9,77 milliós magyar lakossággal számolva.

Az átoltottság hazai stagnálása annak tudható be, hogy az első oltások felvételének üteme az elmúlt hetekben tovább romlott. A napi új első oltás hétnapos mozgóátlaga 2087 fő – írja a Portfolio

Dobson Szabolcs szakgyógyszerész egy általa vezetett Facebook-csoportban a jelenséget úgy értékelte:

az egy hét alatt látott, alig 14 ezer fős első oltotti szám növekedése rendkívül kevés, azonban ezt már a korábbi hetekből megszokhattuk.

A két oltást felvettek száma valamelyest tempósabban, de még mindig letargikus mértékben emelkedett – tette hozzá a heti 22 ezer fős növekedésről.

A szakember úgy látja:

a harmadik oltást felvevők számának pontosságát illetően gyanús, hogy az elmúlt egy hónapban – mint most is – mindig kerek számokat látunk (három nullával a végén), míg az összes és a kétszer oltottaknál sosem. Ez vélhetően nem reális.

Posztjában arra is felhívta a figyelmet, hogy „az átoltottság hétről hétre legfeljebb tizedszázalékokkal nő, kivéve a harmadik oltásokat, de ezek növekedési tempója sem elegendő ahhoz, hogy a helyzet alakulásába népegészségügyi szinten beleszóljanak” – jegyezte meg Dobson Szabolcs.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora nemrég egy interjúban arról beszélt, hogy várhatóan kevésbé fogja megterhelni a járvány negyedik hulláma az egészségügyi ellátórendszert, mint az előző kettő,

de szerinte minden oltatlan el fogja kapni a koronavírust. 

Merkely Béla hozzátette: a delta-vírusvariáns rendkívül fertőzőképes, és meg fogja találni azokat a személyeket, akik nincsenek beoltva. Azt is kifejtette, hogy hiába magas az átoltottság és az átfertőzöttség, nem lehet elérni a nyájimmunitást a delta-variáns esetében.

Rovatok