Index Vakbarát Hírportál

Újabb támadás érte az előválasztás informatikai rendszerét

2021. október 10., vasárnap 15:49

Jelen pillanatban is állandó és nagy erejű terheléses támadások alatt állunk – adta hírül az Előválasztás 2021 oldal vasárnap kora délután. Az előválasztás közösségi oldalán azt írják, újra megcélozták az előválasztás informatikai rendszerét különböző célpontokkal, több hullámban.

DoS-típusú támadás érkezett komponensenként egymás után, normál felhasználásnál 1-2 nagyságrenddel nagyobb terhelés. Az első pár perces kiesést okozott az elovalasztas.hu-n. Sátrakat, online szavazást nem érintette egyik sem, lassulás volt, de szolgáltatáskiesés nem. A védelmi rendszer és az informatikusaink gyors reagálásának köszönhetően a működésünk egyelőre zavartalan

– ismertetik a Facebook-bejegyzésben, pontosan milyen kihívással kellett megküzdeniük az ellenzéki előválasztást lebonyolító munkatársaknak.

Az Index a terheléses támadást követően telefonon érte utol vasárnap délután Hajdú Gergelyt, az aHang kampányigazgatóját, az előválasztás civil kontrolljáért felelős munkatársat. Az aHang civil platformnál van az egész előválasztás online informatikai keretrendszere.

Hajdú Gergely elmondta: úgy látják, most már minden a legnagyobb rendben az online előválasztási rendszerrel. Ugyan ez a komolyabb támadás picit lelassította a rendszert, leállítani nem tudta, és mostanra maradéktalanul elhárult a veszély.

Jelenleg az online szavazásban segédkező operátorok számában sincs hiány, mert ezen a téren komoly szervezés és toborzás folyt a két előválasztási forduló között. Míg az első előválasztási kör első napján a voksolásnak ötvenfős operátori csapattal futottak neki, ezt sikerült pár nap alatt 200 fősre bővíteni, most eleve száz fővel vágtak neki a második fordulónak. Hajdú Gergely úgy véli, holnapra ismét kétszázan lesznek az operátorok, vagyis olyan személyek, akiknél az online szavazáskor a videóazonosítás történik.

Meglepően magas az aktivitás online és a sátraknál

Kérdésünkre válaszolva az aHang kampányigazgatója egyelőre nem tudott pontos részvételi adatokat mondani. Az első fordulóban is csak a nap végén vagy másnap hozták nyilvánosságra az adatokat. Annyi azonban kiderült, hogy Hajdú Gergely szerint a rossz idő ellenére továbbra is nagyon magas az aktivitás online és offline módon egyaránt. Mikor az interjú készült, például éppen ezren álltak sorban a netes szavazásnál.

Az biztos, hogy az aHang már nagyon örülne, ha a második előválasztási forduló legalább ötszázezer szavazót megmozdítana. Különösen azok után, hogy az első fordulót követően, amely 663 ezer szavazót vonzott végül, a második előválasztási kör két nappal rövidebb, miközben már az egyéni jelöltek sem tesznek feltétlenül akkora aktivitást a mozgósításba.

Már az első fordulóban is voltak problémák

Mint azt megírtuk, az első forduló előtt és az első napon, szeptember 17-én 19 és 21 óra között időszakos, majd 18-án 8 órától fokozatosan erősödő problémák jelentkeztek az előválasztásnak technikai hátteret biztosító szerverek működésében, ami a rendszer teljes leállásához vezetett. Szeptember 20-án, hétfőn indult újra az előválasztás, adatvesztés nem történt. A pártvezetők akkori közleménye szerint terheléses támadás történt.

Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást információs rendszer vagy adat megsértése bűntett gyanúja miatt.

Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke korábban lapunk kérdésére azt nyilatkozta, hogy a második fordulóban nem számítanak az online előválasztási rendszer lefagyására, és jelezte, hogy megduplázták az operátorok számát. A második forduló reggel indult, és jövő szombat estig tart. Két miniszterelnök-jelöltre, a DK-s Dobrev Klára EP-képviselőre és a Mindenki Magyarországa Mozgalom által támogatott Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterre lehet szavazni.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok