Index Vakbarát Hírportál

Jön a hidegfront, szerdán már az első hó is leeshet

2021. október 11., hétfő 17:51

Hétfőn éjszaka az ország délkeleti felén zártabb lesz a felhőzet, a Tiszántúlon és délkeleten nagyobb területen is valószínű eső. Másutt a felhőátvonulások mellett kevésbé felhős időszakok is előfordulnak. Az összefüggő felhősáv és csapadékzónája kedd délelőtt délkelet felé elhagyja az országot – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kedden hidegfront éri el hazánkat, az erre érzékenyeket megviselhetik a fronthatásokkal járó panaszok. Napközben a fátyol- és gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütés várható, helyenként, főleg az északi tájakon alakulhat ki gyenge eső, zápor. Az északias szél főleg a Dunántúlon élénkül meg, a Kisalföldön erős lökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 9 fok között várható, azonban az északi völgyek kevésbé felhős, szélvédett pontjain fagypont alá is hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 10 és 16 fok között alakul.

Szerdán nyugat felől vastagabb felhők érkeznek fölénk, emiatt elsősorban az Alföldön, illetve a Kisalföld térségében csak rövidebb időszakokra süthet ki a nap. Szórványosan valószínű eső, záporeső, egy-egy zivatar sem kizárt, sőt a hegyekben hózápor is lehet. Megélénkül, az Északnyugat-Dunántúlon megerősödik az északi, északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 7 fok között alakul, de a kevésbé felhős, szélvédett tájakon gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 15 fok között várható.

Csütörtökön általában gomolyfelhős időre számíthatunk többórás napsütéssel, de reggel, főként keleten lehetnek felhősebb körzetek is. Néhol előfordulhat záporos csapadék. A szélvédett részeken hajnalra átmeneti ködfoltok képződhetnek. Sok helyütt megélénkül az északi szél. A hőmérséklet hajnalban általában 0 és 5 fok között, a szélvédett vidékeken fagypont alatt alakul. A csúcsérték többnyire 9 és 13 fok között várható.

Pénteken általában gyengén vagy közepesen felhős idő várható többórás napsütéssel. Csapadék nem valószínű. Hajnalban számítani lehet ködfoltokra. A változó irányú szél jobbára mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és 5 fok között alakul, de a szélvédett tájakon mínusz 1, mínusz 3 fokot is mérhetnek. A maximum-hőmérséklet 10 és 15 fok között valószínű.

Szombaton szakadozott frontfelhőzet vonulhat át felettünk, mögötte a sok napsütés mellett gomolyfelhők képződhetnek. Néhol záporeső előfordulhat. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északi szél. A hőmérséklet hajnalban általában 2 és 9 fok között, a kevésbé felhős, szélvédett tájakon fagypont körül alakul. A maximum többnyire 10 és 14 fok között várható.

Vasárnap általában gyengén vagy közepesen felhős idő várható többórás napsütéssel. Csapadék nem valószínű. Hajnalban helyenként köd képződhet. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A hajnali mínusz 3, plusz 5 fokról jobbára 9 és 14 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Rovatok