Index Vakbarát Hírportál

Nem rézből készült Gábor Áron rézágyúja

2021. október 11., hétfő 20:25

A veszprémi Lészen ágyú! című tárlaton több korabeli használati eszközt megcsodálhatnak a látogatók, melyek közül a legnagyobb attrakció a címben említett Gábor Áron-féle ágyú, de szerepel a műtárgyak között között Deák Ferenc pipagyűjteményének egy darabja, egy Gábor Áron által készített kis asztal, Bem József tábornok sétabotja, Kiss Ernő altábornagy nyerge, valamint számos olyan tárgy, amely az 1848–1849-es forradalom és szabadságharchoz, illetve a világosi fegyverletételt követő megtorláshoz kötődik.

A kiállításon emellett tablók mutatják be a székelyföldi hadiipart és a háromszéki ágyúgyártást, illetve hadifogságban készült karperecek, kupák és egyéb kézzel készített tárgyak színesítik a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum és a budapesti Hadtörténeti Múzeum közös tárlatát.

A Veszprém megyei hírportál tájékoztatása szerint Csikány Tamás dandártábornok, egyetemi tanár, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos rektorhelyettese megnyitójában a híres fegyverről szólva elmondta, hogy háromkilós tömör vasgolyó fért a csövébe, és valójában nem rézből, hanem bronzból készült. Az ágyúval 700-800 méterre lehetett ellőni, a csatában 4-6 ló vontatta, és kilencfős személyzet működtette.

Rovatok