Index Vakbarát Hírportál

Nagyon hideg lesz

2021. október 12., kedd 15:10 | aznap frissítve

Pont egy hete kezdődött a csapadékos, esős időjárás, amelynek legfőbb alakítója az a „ragaszkodó” ciklon volt, amely átmenetileg ugyan továbbállt, de azután újult erővel visszatért, eláztatva a délkeleti országrészt. A felhőzete még beborítja a Tiszántúlt, de csapadékrendszere mostanra már végleg levonult – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az elmúlt hét alatt a legcsapadékosabb országrész egyértelműen a Dunántúl volt, ahol többfelé előfordult 30-40-50 millimétert meghaladó mennyiség, ezzel szemben északkelet, kelet felé egyre halványabban éreztette hatását a ciklon, az északkeleti megyékben volt, ahol csak egy-két milliméternyi eső esett.

Ma az ország nagy részén tovább csökken a felhőzet. Elsősorban a déli megyékben, illetve a keleti határ közelében lehet számítani gyenge esőre, de máshol a felhőátvonulások mellett kevésbé felhős időszakok is előfordulnak. A fátyol- és gomolyfelhős ég mellett már több-kevesebb napsütés is lesz.

Az északias szél főleg a Dunántúlon élénkül meg, a Kisalföldön erős lökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 10 és 16 fok között alakul, míg a legalacsonyabb éjszakai többnyire

1 és 9 fok között várható, azonban az északi völgyek kevésbé felhős, szélvédett pontjain fagypont alá is hűlhet a levegő. 

(Borítókép: Budapest 2020. november 29-én. Fotó: Jászai Csaba / MTI)

Rovatok