Index Vakbarát Hírportál

Másfél milliárdos áfacsalást követett el alkoholos italokkal egy bűnszervezet

2021. október 14., csütörtök 10:57

Szeszes itallal kereskedő, Kiskőrösről irányított bűnszervezetet számoltak fel, amely a költségvetésnek több mint másfél milliárd forint kárt okozott – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A gyanú szerint a banda tagjai Lengyelországból származó sörrel és jellemzően szlovák cégeken keresztül számlázott, minőségi alkoholtermékekkel kereskedtek. Az italokat folyamatosan cserélődő, strómanok vezette cégeken futtatták át fiktív számlákkal, mire az áfafizetés esedékes lett volna, már felszámolták az adott vállalkozást. Ezzel a módszerrel több mint 1,6 milliárd forint áfát és népegészségügyi termékadót csaltak el.

Az ügy felderítésében több mint száz pénzügyi nyomozó, járőr, revizor és informatikus vett részt. Az ország huszonöt pontján foglaltak le bizonyítékokat, tizennégy embert hallgattak ki gyanúsítottként, a bűncselekménnyel okozott kár megtérülésére pedig hat ingatlant zároltak.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványára bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt a Kecskeméti Járásbíróság elrendelte a négy őrizetben lévő gyanúsított letartóztatását.

Rovatok