Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Egyhavi nyugdíjat is kaphat, Feri bátyám, loholok a pénzügyminiszter nyakán

2021. október 14., csütörtök 08:40 | aznap frissítve

Komárom-Esztergom megyében, Kesztölcön járt a miniszterelnök, ahol a nyugdíjprémium is szóba került a 90 éves Szlovák Ferenccel beszélgetve.

Orbán Viktor: – Van egy nyugdíjprémium, amit kapni fognak, Feri bátyám, novemberben egy 80-ast.

Szlovák Ferenc: – Ennek már sokan örülnek.

Orbán Viktor: – A következő évben pedig február közepén szerintem meg fog kapni egyhavit, még azért küzdenem kell egy kicsit, mert ne kétheti legyen, hanem egyhavi, de rajta vagyunk a szeren. Ott loholok a pénzügyminiszter nyakán.

Mint ismert, visszamenőlegesen 1,2 százalékos nyugdíjemelés és egyszeri, nyolcvanezer forintos nyugdíjprémium érkezik novemberben az érintettekhez. Az Index Szájbarágója minden fontos kérdésre igyekszik válaszolni a pénzosztásról.

A nyugdíjprémiumról és a nyugdíjak összegének emelkedéséről a múlt héten jelent meg egy-egy rendelet.

Ebben leszögezték, hogy

Mindeközben egy másik kormányrendeletben azt írták, hogy az év elejétől járó nyugdíjakat és az összes szociális ellátást visszamenőlegesen emelni kell 1,2 százalékkal.

Varga Mihály pénzügyminiszter már júliusban is beszélt arról, hogy novembertől kezdve nyugdíjemelés jöhet a magas infláció miatt.

Privátbankár szerint az 1,2 százalékos emelés „bőkezűnek” mondható, mivel a korábbi törvényi előírások alapján 0,7 százalékos novemberi kiegészítő emelésre lehetett volna számítani. A nagyvonalúság azzal magyarázható, hogy a nyugdíj-kiegészítés mértékét az augusztus havi adatok határozzák meg, de minden elemzői várakozás egy őszi árrobbanást vetít előre, amit az augusztusi adatok értelemszerűen nem tartalmazhatnak.

A kormány ezt az árrobbanást vehette figyelembe, és így jöhetett ki az 1,2 százalékos emelés, amellyel éves iszonylatban 4,8 százalékos inflációs rátáig egészítette most ki a kormány a nyugdíjakat, ami megfelel a fogyasztói árindex mértékére vonatkozó prognózisoknak. 

Rovatok