Index Vakbarát Hírportál

Semjén Zsolt benyújtotta a törvényjavaslatot, vége lehet a gyógyszerek távvásárlásának

2021. október 15., péntek 14:12

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes parlamentnek benyújtott törvénymódosítása kis híján ellehetetleníti a gyógyszerek távvásárlását.

Ez ugyanis megtiltja, hogy az orvosságokat csomagküldő szolgálattal rendeljék házhoz, és a javaslat szerint 2022-től bármilyen gyógyszert kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói, gyógyszerészek vagy szakasszisztensek vihetnek ki – írja a Népszava, hozzátéve, hogy a vényköteles készítményekre eddig is ez a szabály vonatkozott, de a vény nélküli termékeket a gyógyszertári vállalkozások által üzemeltetett webshopokból is megrendelhették, amelyet a csomagküldő szolgáltatók vittek házhoz.

Az indoklás szerint a módosítást betegbiztonsági okokból kérte a gyógyszerészek köztestülete, ám Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítási munkacsoport vezetője elárulta, hogy nem kaptak bejelentést semmiféle betegbiztonsági incidensről, amely indokolhatná a változtatást.

Emellett egy kutatás szerint az elmúlt évben a vásárlók csaknem egyharmada vett gyógyszertári terméket webshopon keresztül, míg a koronavírus-járvány idején tízből négy patikai vásárlás az interneten zajlott.

Egyes szakértők szerint a vény nélküli szerek piacának újraosztásáról van szó, míg az egyik webpatika tulajdonosa azt mondta, hogy „a negyedik Covid-hullám árnyékában megtiltani, hogy a csomagküldő szolgálatok közreműködésével, de személyes kontaktus nélkül szabadon forgalmazható termékekhez jussanak a betegek, felelőtlen magatartás, amely életeket veszélyeztethet”.

Rovatok