Index Vakbarát Hírportál

Budapesti kerület a világ legmenőbb városrészei között

2021. október 15., péntek 12:50

A Time Out utazási magazin 27 ezer városlakót, valamint helyi szakértőket kért meg arra, hogy rangsorolják a legjobb helyeket a gasztronómia, a szórakozás, a kultúra és a közösség alapján. A világ legmenőbb városrészei között Budapest XI. kerülete végzett a lista hetedik helyén.

A felmérést a koronavírus-járvány árnyékában készítették, amikor az emberek mindennapi élete alapvető változáson ment keresztül. A világon szinte mindenhol átestek már jó néhány hullámon, és bár a járvány továbbra is a levegőben van, sok helyen újra kinyitottak többek között a vendéglátóhelyiségek, és egyre több lehetőség van a kikapcsolódásra.

Bár a gasztronómia, az éjszakai élet és a kultúra fontos volt, más szempontok is jelentős szerepeket kaptak, így a közösség, a rugalmasság és a fenntarthatóság.

A kritériumok alapján a világ legmenőbb városrésze Dániában található 2021-ben, méghozzá Koppenhága Norrebro kerülete. A második helyen a chicagói Andersonville végzett az Egyesült Államokban, míg a harmadik helyet Dél-Korea fővárosa, Szöul egyik városrésze, Jongno 3-ga szerezte meg.

Budapest XI. kerülete, Újbuda ezen a listán érte el a hetedik helyet.

A lap szerint a közelmúltig a legtöbben csak a Gellért-fürdő miatt érkeztek a városrészbe, azonban immár a pesti belvárosi kerületekkel is vetekszik. A cikkben kitérnek a fákkal övezett Bartók Béla útra, ahol számos kávézó, bár és független művészeti galéria található, ráadásul a kerületben van a Kopaszi-gát, sőt Budapest egyik legkedveltebb bárja, a Dürer Kert is odaköltözött.

(Borítókép: A Kopaszi-gát Budapest XI. kerületében 2021. július 6-án. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok