Index Vakbarát Hírportál

Rendelőkben kellene tesztelni; aláírásgyűjtésbe kezdtek a háziorvosok az operatív törzs utasítása ellen

2021. október 15., péntek 12:02

Az operatív törzs arra utasította a háziorvosokat, hogy jövő héttől rendelőjükben teszteljék a Covid-gyanús betegeket. Az érintettek szerint azonban ez veszélyezteti saját és a normál rendelésre érkező pácienseik egészségét – értesült a Népszava

A Müller Cecília országos tiszti főorvos és György István államtitkár által jegyzett levélben azzal indokolták az utasítást, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központban elvégzett vizsgálatok többsége csak náthát és influenzát okozó vírusokat mutatott ki, a delta-variáns terjedésével viszont számítani kell a Covid-fertőzések számának növekedésére.

Fontos, hogy lehetőleg már az első orvos-beteg találkozásnál minél pontosabb diagnózis legyen a koronavírus-fertőzés igazolására

– áll a körlevélben. 

A háziorvosok viszont aláírásgyűjtésbe kezdtek az utasítás ellen, mivel szerintük hibás és betegbiztonsági okból is kivitelezhetetlen.

A háziorvosi rendelők döntő többségében nincs lehetőség a fertőzésgyanús és nem fertőző betegek elkülönítésére

– mutatnak rá, hozzátéve, hogy biztonságos mintavételhez, az előírt infekciókontroll-szabályok betartásához egy plexi arcvédő nem nyújt kellő védelmet. A járványügyi szabályok szerint ezeket a vizsgálatokat komplett védőruházatban lehetne csak elvégezni, ám rendelés közben nincs idő arra, hogy az orvos akár napjában többször szabályosan beöltözzön, levetkőzzön, emellett párhuzamosan végezze a betegellátást, oltson a Covid és az influenza ellen. A járványügyi protokoll ráadásul azt is előírja, hogy ha pozitív mintát találnak, azonnal el kellene végezni a rendelő és a váróterem fertőtlenítését. Azaz ki kellene üríteni a rendelőt, amivel ellehetetlenülne a többi beteg ellátása. A lap szerint a háziorvosok péntek éjfélig gyűjtik az utasítás ellen az aláírásokat, és szombat reggel továbbítják az operatív törzsnek. 

Rovatok