Index Vakbarát Hírportál

Eldőlt az előválasztás, megvan az ellenzék kormányfőjelöltje

Percről percre - Ki lesz Orbán Viktor kihívója: Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter?

Vége
LEZ2631

A legfontosabbak

2021. október 17., 20:17
Dobrev Klára elismerte a vereségét
2021. október 17., 11:45
Kik szavaztak Márki-Zay Péterre?
2021. október 17., 10:46
Így néz ki a szavazatszámlálás
2021. október 17., 10:27
Hogyan jutottunk idáig?
Index
2021.10.17. 19:41
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje a Heti Napló vasárnap esti adásában az ATV tudósítójának azt mondta: kölcsönösen biztosították egymást Dobrev Klárával arról, hogy

    kölcsönösen el fogják fogadni az ellenzék jelöltjét, akit megválasztanak.

    Márki-Zay Péter arról is beszélt, hogy nagyon sok fiatal szavazott az előválasztás második fordulójában, ezért úgy érzi, ezt a választást a fiatalok fogják eldönteni.

    Kijelentette: szeretne mindenkitől bocsánatot kérni, akit az elmúlt időszakban megbántott vagy megsértett. Hozzátette: két politikus Karácsony Gergellyel való szembefordulását minősítette korábbi kijelentéseivel, senki mást.

    Márki-Zay Péter hangsúlyozta: a kampányt abban a biztos tudatban csinálták végig, hogy a végén egy ember mögé kell felsorakoznia az ellenzéknek.

  • Az eddigi részadatok összesítése alapján a hódmezővásárhelyi polgármesternek van oka örülnie: a jelen állás szerint Márki-Zay Péter van ahhoz közelebb, hogy az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje legyen.

    A budapesti Anker közben, ahol az eredményváróját tartja, egyre többen gyülekeznek optimista hangulatban. A helyszínen van Karácsony Gergely is, aki a második forduló előtt Márki-Zay Péter javára lépett vissza.

    Várhatóan este 8 órakor beszédet mond a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje.

  • Békés megyében a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok:

    1. Márki-Zay Péter: 8699 szavazat
    2. Dobrev Klára: 7790 szavazat

    Budapest 15-ös számú választókerületében a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok:

    1. Márki-Zay Péter: 4448 szavazat
    2. Dobrev Klára: 4090 szavazat

    Az első fordulóval ellentétben a második fordulóban az egész ország egy választókerület volt, így a választópolgárok a lakóhelyüktől függetlenül bárhol leadhatták szavazatukat.

  • Nem úgy tűnik, hogy Orbán Viktort túlságosan foglalkoztatná, ki lesz a parlamenti választási ellenfele 2022 áprilisában. A miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap este 6 óra 54 perckor a Nemzeti Táncszínházról posztolt.

     A miniszterelnök a harmadik oltást is azzal a felkiáltással vette fel, hogy színházjegye van. Két Sinopharm után Modernát kapott.

  • A részeredmények alapján Márki-Zay Péter magabiztosan vezet Dobrev Klára előtt, a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjének Puzsér Róbert már gratulált is:

    Gratulálok, Péter! Ellenzékváltás folyamatban.

    Hadházy Ákos is Facebook-posztban gratulál:

    Gratulálok a sok százezer szavazó honfitársunknak, gratulálok a sok ezer önkéntesnek, akik ezt lehetővé tették, a győztes képviselőjelölteknek és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltnek!

    A független képviselő azt is hozzátette, hogy 

    polgármester úr ezt a győzelmet a pártok többségének támogatása nélkül vitte véghez.

    Hadházy Ákos arra hívta fel a figyelmet, hogy Márki-Zay Péternek nagyon nehéz feladata lesz, ezért szüksége lesz bizonyos változtatásra is.

    Mint mindannyiunknak – tanulnia kell az eddigi, ki nem kényszerített hibákból. Márki-Zay Pétert az ellenzéki szavazók azzal a nehéz feladattal bízták meg – hiszen feladatot kapott, nem koronát –, hogy egy sokszínű politikai tábort kovácsoljon egységbe és vezessen győzelemre. Ezért természetesen a döntésekbe szükségszerűen be kell vonnia másokat. Ezt az előválasztást meg tudta nyerni a megkérdőjelezhetetlen tisztességével, szorgalmával, lehengerlő stílusával.

    Hadházy Ákos azt is világossá tette, hogy támogatni fogja Márki-Zay Pétert, és szívesen segít abban, hogy jogi és politikai következményei legyenek „az elmúlt 12 évben elkövetett gazságoknak”.

  • „Több mint egy héttel azután, hogy a Momentummal elsőként álltunk be Márki-Zay Péter mellé, és két nappal azután, hogy Északkelet-Magyarországot körbekampányoltuk Péterrel, most Ágival figyeljük az eredmények alakulását” – írta ki a Facebook-oldalára a Momentum lemondott elnöke, aki megosztott egy fotót is, amelyen az látható, hogy a párjával összebújva várják a második forduló eredményét.

    Azt látjuk, amit ti is: az új arcok felváltják a régieket, az új lendület felülkerekedik a régimódin. Történelmi pillanatok ezek, amit történelmi választási hónapok, majd a jövő évi új rendszerváltás után történelmi évek követhetnek. Mi így és erre készülünk

    – fogalmazott Fekete-Győr András.

    A politikus azután mondott le a Momentum elnöki posztjáról, hogy az ellenzéki párt küldöttgyűlése nem szavazott neki bizalmat a folytatáshoz. Fekete-Győr András a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulójában az utolsó helyen végzett.

  • Márki-Zay Péter Facebook-videójában elmondta, hogy az állás rendkívüli optimizmusra ad okot. A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje kifejtette, hogy a megyékben eddig szűk többségben vannak Dobrev Klára szavazói, Budapesten viszont nagyobb többségben vannak az ő támogatói.

    Márki-Zay Péter azt is hozzátette, hogy a kétszereplős verseny miatt biztos, hogy többsége lesz a győztesnek. 

    Szeretnénk megnyugtatni mindenkit, hogy az ellenzéken belüli egység mindkettőnk számára létfontosságú

    – mondta Dobrev Kláráról, elárulva, hogy tegnap este felhívta a DK miniszterelnök-jelöltjét és az eredményektől függetlenül megbeszélték, hogy csak együtt fognak tudni tovább dolgozni a közös ügyön.

    Arról viszont egyelőre nem esett szó, hogy október 23-án közös színpadon állnak-e, de Márki-Zay Péter reméli, hogy igen.

  • Jász-Nagykun-Szolnok megyében  a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok:

    1. Dobrev Klára: 8043 szavazat
    2. Márki-Zay Péter: 7616 szavazat

    Budapest 10-es számú választókerületében a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok:

    1. Márki-Zay Péter: 8611 szavazat
    2. Dobrev Klára: 6007 szavazat

    Az első fordulóval ellentétben a második fordulóban az egész ország egy választókerület volt, így a választópolgárok a lakóhelyüktől függetlenül bárhol leadhatták szavazatukat.

  • Bács-Kiskun megyében a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok:

    1. Márki-Zay Péter: 12 407 szavazat
    2. Dobrev Klára: 11 428 szavazat

    Budapest 8-as számú választókerületében a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok:

    1. Márki-Zay Péter: 12 255 szavazat
    2. Dobrev Klára: 6262 szavazat

    Az első fordulóval ellentétben a második fordulóban az egész ország egy választókerület volt, így a választópolgárok a lakóhelyüktől függetlenül bárhol leadhatták szavazatukat.

  • Csongrád-Csanád megyében  a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok:

    1. Márki-Zay Péter: 21 769 szavazat
    2. Dobrev Klára: 11 461 szavazat

    Budapest 13-as számú választókerületében a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok:

    1. Márki-Zay Péter: 6232 szavazat
    2. Dobrev Klára: 3895 szavazat

    Az első fordulóval ellentétben a második fordulóban az egész ország egy választókerület volt, így a választópolgárok a lakóhelyüktől függetlenül bárhol leadhatták szavazatukat.

  • „Történelem. Megmozdult több mint 800.000 ember” – közölte Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt elnöke, és a DK képviselőcsoportjának tagja a Facebook-oldalán.

    A politikus a bejegyzésében azt írta, hogy a demokrata ellenzék 11 és fél év után először, heteken át tematizálta a közbeszédet az előválasztással.

    Nem maradt más hátra, mint hálásan megköszönni mindenkinek, aki részt vett az előválasztásban. Bármi lesz is az eredmény, hétfő reggel arra ébredünk, hogy Orbán Viktornak egyetlen kihívója van, mögötte pedig felsorakoztak szociáldemokraták, zöldek, konzervatívok és liberálisok – mindenki, aki az elmúlt években részt vett a közös programalkotó folyamatban

    – fejtette ki Bősz Anett.

    Hozzátette: megvan a 106 demokrata jelölt, és ma este miniszterelnök-jelöltjük is lesz.

    Küzdeni már megtanultunk, a ma este a békejobbok ideje. Azért vállaltuk a csatát a kormánypártokkal is, hogy 2022 tavaszán békét, demokráciát és jogállamot teremtsünk. Megteremtjük az új Magyar Köztársaságot. A köz társaságát, ahol kivétel nélkül mindenki kihúzhatja magát. Mindenkinek köszönöm, aki részt vett az előválasztáson! Váltsunk kormányt közösen

    – fogalmazott az ellenzéki politikus.

    Bősz Anett az előválasztás első fordulójában Pest megye 1-es számú egyéni választókerületében nyert képviselő-jelöltként.

  • Győr-Moson-Sopron megyében  a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok:

    1. Márki-Zay Péter: 13 767 szavazat
    2. Dobrev Klára: 10 616 szavazat

    Budapest 6-os számú választókerületében a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok:

    1. Márki-Zay Péter: 9691 szavazat
    2. Dobrev Klára: 3676 szavazat

    Az első fordulóval ellentétben a második fordulóban az egész ország egy választókerület volt, így a választópolgárok a lakóhelyüktől függetlenül bárhol leadhatták szavazatukat.

  • Komárom-Esztergom megyében a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok:

    1. Dobrev Klára: 9970 szavazat
    2. Márki-Zay Péter: 8052 szavazat

    Budapest 11-es számú választókerületében a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok:

    1. Márki-Zay Péter: 6238 szavazat
    2. Dobrev Klára: 5282 szavazat

    Az első fordulóval ellentétben a második fordulóban az egész ország egy választókerület volt, így a választópolgárok a lakóhelyüktől függetlenül bárhol leadhatták szavazatukat.

  • A Párbeszéd országgyűlési képviselője szerint az előválasztás önkéntesei a demokrácia hősei.

    „Köszönjük nektek! 2022-ben is szükség lesz hősökre!” – írta ki Tordai Bence a Facebook-oldalára.

    Egy másik vasárnapi bejegyzésében kifejtette, hogy mától nem számít, ki kire szavazott.

    Egy csapat vagyunk, és azonnal megkezdjük a közös munkát a kormányváltás érdekében!

     – tette hozzá a párbeszédes politikus. Tordai Bence az első fordulóban Budapest 4-es számú választókerületében a DK-s Kálmán Olgát győzte le.

  • Somogy megyében a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok:

    1. Dobrev Klára: 8542 szavazat
    2. Márki-Zay Péter: 6802 szavazat

    Budapest 9-es számú választókerületében a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok:

    1. Márki-Zay Péter: 4988 szavazat
    2. Dobrev Klára: 4661 szavazat

    Az első fordulóval ellentétben a második fordulóban az egész ország egy választókerület volt, így a választópolgárok a lakóhelyüktől függetlenül bárhol leadhatták szavazatukat.

  • „Számolunk, csak számolunk” – írta ki a Facebook-oldalára Szél Bernadett, és néhány fotót is megosztott a szavazatszámlálásról.

    A független parlamenti képviselő óriási győzelmet aratott Pest megye 2-es számú választókerületében az első fordulóban, így ő lesz ott az ellenzék közös jelöltje a 2022-es parlamenti választáson.

    Az első fordulóban a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik és a Mindenki Magyarországa Mozgalom is támogatta. A második fordulóban Márki-Zay Péterre szavazott.

  • Heves megyében a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok:

    1. Dobrev Klára: 7647 szavazat
    2. Márki-Zay Péter: 6746 szavazat

    Budapest 2-es számú választókerületében a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok:

    1. Márki-Zay Péter: 16 391 szavazat
    2. Dobrev Klára: 6135 szavazat

    Az első fordulóval ellentétben a második fordulóban az egész ország egy választókerület volt, így a választópolgárok a lakóhelyüktől függetlenül bárhol leadhatták szavazatukat.

  • Nógrád megyében a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok:

    1. Dobrev Klára: 4462 szavazat
    2. Márki-Zay Péter: 2953 szavazat

    Budapest 1-es számú választókerületében a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok:

    1. Márki-Zay Péter: 18 801 szavazat
    2. Dobrev Klára: 5865 szavazat

    Az első fordulóval ellentétben a második fordulóban az egész ország egy választókerület volt, így a választópolgárok a lakóhelyüktől függetlenül bárhol leadhatták szavazatukat.

  • Reggel 9 órakor kezdődött a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójában leadott szavazatok számlálása. Kora délután kezdték el közölni az első hivatalos részadatokat.

    Korábban az előválasztás Facebook-oldalán arról tájékoztattak, hogy az esti órákban várható végeredmény, most azonban az Index úgy értesült: nagyon lassan haladnak a szavazatok számlálásával. Az sem kizárható, hogy késő éjszakába nyúlóan fognak számolni.

  • Vas megyében a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok:

    1. Márki-Zay Péter: 7227 szavazat
    2. Dobrev Klára: 6235 szavazat

    Budapest 7-es számú  választókerületében a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok:

    1. Márki-Zay Péter: 10 739 szavazat
    2. Dobrev Klára: 5830 szavazat

    Az első fordulóval ellentétben a második fordulóban az egész ország egy választókerület volt, így a választópolgárok a lakóhelyüktől függetlenül bárhol leadhatták szavazatukat. 

  • Ha valaki megnyitja az előválasztás hivatalos oldalát, akkor hibaüzenetek sokaságát láthatja megjelenni. Egyelőre nem lehet tudni, hogy ismét egy támadásról van-e szó, vagy csak nem bírja az oldal a túlzottan nagy érdeklődést az eredmények miatt.

    Az eredmények közlését egyébként ez nem befolyásolja, folyamatosan az előválasztás Facebook-oldalán jelentik be a részadatokat.

  • Zala megyében a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok:

    1. Dobrev Klára: 6992 szavazat
    2. Márki-Zay Péter: 6777 szavazat

    Budapest 3-as számú választókerületében a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok:

    1. Márki-Zay Péter: 5692 szavazat
    2. Dobrev Klára: 1386 szavazat

    Az első fordulóval ellentétben a második fordulóban az egész ország egy választókerület volt, így a választópolgárok a lakóhelyüktől függetlenül bárhol leadhatták szavazatukat. 

  • A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint a „Gyurcsány Show” legutóbbi, Dobrev–Márki-Zay-os epizódjai „már egy Mónika show »színvonalát« hozták”. A közösségi oldalán osztotta meg az előválasztással kapcsolatos gondolatait Deutsch Tamás.

    A Gyurcsány Show egyáltalán nem volt előválasztás, azonban volt egy valódi előválasztás Magyarországon. Ebben alig 650 ezren váltottak jegyet a Gyurcsány Showra, viszont már több mint 1 millió 300 ezer honfitársunk mondta azt, hogy Stop, Gyurcsány! A valódi előválasztáson kétharmados győzelmet arattunk! Ennyi

    – írta a fideszes politikus a közösségi oldalán.

  • Tolna megyében a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok:

    1. Dobrev Klára: 5504 szavazat
    2. Márki-Zay Péter: 5017 szavazat

    Budapest 4-es számú választókerületében a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok:

    1. Márki-Zay Péter: 6102 szavazat
    2. Dobrev Klára: 1953 szavazat

    Az első fordulóval ellentétben a második fordulóban az egész ország egy választókerület volt, így a választópolgárok a lakóhelyüktől függetlenül bárhol leadhatták szavazatukat. 

  • Gőzerővel zajlik a munka:

  • A Terror Háza főigazgatója, Schmidt Mária a Spirit FM műsorában azt mondta: Márki-Zay Péter „meghekkelte” az előválasztást, ugyanis a hódmezővásárhelyi polgármester a megállapodásban nem vett részt, és nem is finanszírozója az előválasztásnak, amelynek megnyerésével szeretne az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltjeként előlépni.

    A XXI. Század Intézet vezető elemzője, Deák Dániel szerint csak a szavazatok miatt akar konzervatívnak látszani Márki-Zay Péter. A Kossuth rádióban arról beszélt, a hódmezővásárhelyi polgármester a baloldalon kívüli szavazókat akarja megnyerni, mivel azt gondolja, hogy csak az ellenzéki választók támogatásával nem lehet választást nyerni.

    Deák Dániel azt is állította, hogy a miniszterelnök-jelölti vitából már „kiderült”, hogy Márki-Zay Péter „egyáltalán nem gondolkodik jobboldali programban”. A XXI. Század Intézet főigazgatója egyébként szintén Schmidt Mária.

  • Korábban megírtuk, Márki-Zay Péter nyilvános eredményváró rendezvényt tart este 19 órától az Anker közben.

    Információnk szerint Dobrev Klárának azonban nem lesz hasonló eseménye, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje várhatóan csak este, az eredmények ismeretében áll majd a nyilvánosság elé. 

  • Fekete-Győr András, a Momentum közelmúltban lemondott elnöke, az ötödik helyen kieső miniszterelnök-jelölt Facebookon mondott köszönetet az előválasztáson részt vevőknek, és kiemelt néhány számot, amitől szerinte „nyugodtan leeshet az állunk”:

    • 662 ezren szavaztak a második fordulóban, 29 ezerrel többen, mint az elsőben, pedig két nappal rövidebb volt a voksolás.
    • 220 ezer olyan szavazó volt, aki az első fordulóban nem vett részt.
    • 144 ezren szavaztak online, 21 ezerrel többen, mint az elsőben.

    Fekete-Győr András visszaemlékezett arra, hogy 2020 nyarán kezdődtek a hatpárti egyeztetések, amelyeknek rövid időn belül az előválasztás intézménye, szabályai, szervezése lett az egyik fő napirendi pontja.

    Pártvezetőkként tudtuk, hogy a kormányzóképességünk főpróbája lesz majd az őszi előválasztás. Tudtuk, hogy ha kudarcba fullad, abból lehet, hogy nem állunk fel.

    A politikus szerint végül az előzetes várakozásaikat is felülmúlta az előválasztás, és úgy gondolja, hogy 2022-ben kétharmados győzelemre is lehet esélyük.

    Fekete-Győr András a gyenge miniszterelnök-jelölti szereplés után kezdeményezett bizalmi szavazást, amelynek eredménye után lemondott a pártelnöki tisztségről. Helyét ideiglenesen, ügyvivő jelleggel Orosz Anna vette át.

  • „Játék! Állítsa időrendbe Karácsony Gergely elmúlt heti nyilatkozatait!” – írta ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebook-oldalára.

    A főpolgármester miniszterelnök-jelölti kampányával és visszalépésével, illetve az állítólagos Gyurcsány-sms-ekkel kapcsolatos kijelentéseit állította szembe egymással a fideszes politikus.

    „Ha eltalálja a helyes sorrendet, és még mindig elhisz bármit a főpolgármester úrnak, akkor kezdje újra a játékot! A helyes megfejtők 15. évfordulós ünnepi hétvégét tölthetnek Balatonőszödön. Kellemes időtöltést!” – fogalmazott Kocsis Máté.

  • Az Idea Intézet 2021. szeptember végén, október elején készített közvélemény-kutatása azt vizsgálta, hogy kik szavaztak az első fordulóban a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjére.

    Az Idea szerint Márki-Zay Péter első fordulós szavazóinak talán legfontosabb jellegzetessége, hogy jóval fiatalabbak, mint a társadalmi átlag. A szavazóknak ugyanis közel a kétharmada saját bevallása szerint 40 év alatti, és ezen belül az egyharmadot is meghaladja a 30 év alattiak aránya.

    Márki-Zay tehát egy olyan korosztály tagjait szólíthatta meg az első fordulóban, amelyről korábban azt lehetett vélelmezni, hogy passzív és politikailag érdektelen

    – állapította meg az Idea.

    A momentumosok Fekete-Győr András mellett vélhetően Karácsony Gergelyt és Márki-Zay Pétert támogatták az első fordulóban. Az Idea szerint az is érdekes, hogy a Kétfarkú Kutya Párt szimpatizánsai közül sokan elmehettek az előválasztásra, és jelentős részük a hódmezővásárhelyi polgármesterre adta le a szavazatát az első fordulóban.

    A közvélemény-kutató intézet azt is megállapította, hogy a Márki-Zay-szavazók közel negyede nem rendelkezik pártpreferenciával, vagyis a jelenlegi pártpalettáról nem tudott vagy nem akart választani, de a fennálló rendszerrel elégedetlen volt. Ugyanakkor a hódmezővásárhelyi polgármester támogatói erősen Fidesz-ellenesek, döntő többségük, közel 70 százalékuk sosem szavazna a kormánypártra, és feltűnően magas körükben a Mi Hazánkat elutasítók aránya is.

    Értékbesorolásukat vizsgálva egy jelentős részük középen áll, többségük azonban inkább liberális. Bal-jobb tekintetében nagy részük áll középen, majd inkább baloldali, további részük pedig jobboldali.

    Összességében egy fiatalos, a fennálló ellenzéki struktúrát kritikusan látó, a többi jelölt táborától jobbra álló, de nem kifejezetten jobboldali vagy konzervatív szavazói réteg támogatta az előválasztás első fordulójában Márki-Zay Pétert

    – közölte az Idea.

    A közvélemény-kutató intézet szerint kérdés, hogy ez a sajátos szavazói háttér mennyire változott a beáramló új szavazókkal, a fiatalok aktivitása mennyire tartható fenn, illetve képes-e Márki-Zay néppártosítani, azaz jóval szélesebb társadalmi rétegek felé nyitni a szavazótáborát.

Rovatok