Index Vakbarát Hírportál

Tiltakoznak a Médiatanács új elnökének antidemokratikus megválasztása ellen

2021. október 18., hétfő 16:32

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és egyben a Médiatanács elnökének, Karas Monikának lemondása és utódjának azonnali megválasztása antidemokratikus és aggályos lépés az ellenzéki összefogás képviselői szerint. Erre tekintettel nem vesznek részt a jövőben a hivatkozott szervezet tagjait jelölő eseti bizottság munkájában.

Mint ismeretes, Karas Monika elnök kinevezése 2022 szeptemberében járna le, már a jövő tavaszi országgyűlési választás után. Lemondása most lehetővé teszi, hogy a jelenlegi fideszes kétharmad ismét kilenc évre választhassa meg az utódját.

Az NMHH elnökét a parlament választja meg, kétharmados többség kell a döntéshez, ami rendelkezésre áll a kormányzópárt részéről. 

A Médiatanács tagjait jelölő eseti bizottság ellenzéki tagjai – Brenner Koloman, Gurmai Zita, Keresztes László Lóránt és Kocsis-Cake Olivio – nyilatkozatukban hangsúlyozzák, hogy ez a lépés negatívan befolyásolja a jövő áprilisi parlamenti választásokat, mert torz médiaviszonyokat eredményez.

A hazai torz médiaviszonyokat minden mérvadó hazai és nemzetközi elemzés is a valóban fair választásokat megakadályozó tényezőként azonosították, ezt egyébként az EBESZ nemzetközi megfigyelői már a 2018-as parlamenti választások esetében is megállapították, s azóta a helyzet tovább romlott.

Emlékeztetnek rá, hogy 2019 decemberében kizárólag fideszes delegáltakból állt fel a kilenc évre megválasztott Médiatanács új testülete. Akkor az öt ellenzéki frakció az ötfős Médiatanácsba két szakértőt akart delegálni. A Fidesz azonban a közelmúltig – amikor a sajnálatos módon elhunyt Hankiss Ágnes helyére kellett új tagot választania a Médiatanácsba az Országgyűlésnek  sem volt hajlandó az ellenzéki pártok jelöltjét megválasztani.

Rovatok