Index Vakbarát Hírportál

Itt a legjobb magyar középiskolák 2021-es rangsora

2021. október 18., hétfő 22:09

Holtversenyben vezeti a toplistát két gimnázium a HVG középiskolákról szóló 2021-es összesítésében.

Az első helyen most is a budapesti Fazekas Gyakorló Gimnáziuma végzett, de osztoznia kell rajta az Eötvös József Gimnáziummal.  Az Eötvös a felmérés összes szegmensében jól teljesített, de elsős sehol sem volt, míg a Fazekas  részrangsorokban három első helyet is bezsebelt. A magyar érettségik rangsorában viszont az első húszba sem fértek be, ezért kellett osztozkodniuk az első helyen.

A legjobb tíz középiskola szinte mind budapesti, csak egy vidéki, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium fért be a top 10-be.

A második tízben viszont már további vidéki iskola volt. A legjobb százat tekintve már a vidékiek vannak többségben, ott már csak kétötöd a budapesti intézmények aránya.

Békés és Tolna megyéből viszont egy intézmény sem került be a legjobb 100-ba.

A Békéscsabán található Andrássy Gyula Gimnázium a 104. lett, a szekszárdi Garay János Gimnázium pedig a 120. Heves és Nógrád megyéből egy-egy iskolának sikerült a százba kerülnie, ezek a megyeközpontokban találhatóak. 

Általánosságban igaz ez a top 100-ban levő iskolákra is. A Dunától keletre kizárólag Gödöllőn és Baján van megyeközponton kívüli gimnázium a top 100-ban: Gödöllőn a Gödöllői Török Ignác Gimnázium,  Baján pedig a III. Béla Gimnázium és a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja által működtetett gimnázium. (Cikkünk eredeti verziójában tévesen csak a bajai iskolákat említettük meg itt – a szerk.).

Nyugaton viszont több kisváros (Keszthely, Kőszeg, Balatonalmádi, Pannonhalma, Tata és Esztergom) intézménye is bekerült a legjobb 100-ba. 

A százas listán összesen húsz egyházi fenntartású intézmény szerepel,

ezek közül 15 katolikus, három református és kettő evangélikus fenntartású. Az egyházi középiskolák közül a legsikeresebb a budapesti Piarista Gimnázium, a 14. lett, utána a 16. Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium és a 21. Deák Téri Evangélikus Gimnázium következik.

A HVG360 még csak a legjobb 25 intézményt hozta nyilvánosságra, ezek az alábbiak:

A teljes rangsort egy külön kiadványban ismerteti majd a HVG. 

Rovatok