Index Vakbarát Hírportál

Cseh rendőrök akcióznak Magyarország déli határain

2021. október 19., kedd 08:20

Policie – olvasható a rendőrautókon és az egyenruhákon, és az a plusz i betű nem tévedés, ugyanis cseh rendőrökről van szó. Ők segítik két hónapon át szegedi kollégáik munkáját déli határainkon. 

Az ötven fős kontingens a hétvégén érkezett Magyarországra, ahol a Csongrád-Csanád megyei határszakaszon, azon belül is elsősorban a szegedi és kiszombori határrendészeti kirendeltségek illetékességi területén teljesítenek szolgálatot

A Szeged Ma beszámolója szerint első éles bevetésük vasárnap volt, amikor már több csoportnyi illegális határátlépőt tartóztattak fel. 

Miközben a cseh rendőrök a déli határszakaszon intézkednek, a nyugati határsávban osztrák kollégáik kaptak különleges jogosultságokat. Ahogy arról korábban beszámoltunk, joguk van bárkit átkutatni Magyarországon, akit gyanúsnak találnak. Elsősorban embercsempészeket keresnek, mivel a

 bécsi belügyminisztérium adatai szerint hetente öt–kilencszáz menedékkérő lépi át a határt Magyarország és Burgenland között.  

A vegyes járőrszolgálat jogalapja a prümi szerződés, amelynek keretében tizenhárom  uniós tagállam megállapodott az együttműködés fokozásáról a terrorizmus, a határon átnyúló bűnözés és az illegális bevándorlás leküzdése ellen. 

Rovatok