Index Vakbarát Hírportál

Eltűnnek a felhők, nem tágít a vénasszonyok nyara

2021. október 19., kedd 19:12

Kedd kora este változóan fátyolfelhős lesz az ég, majd késő estétől nyugat felől már vastagabb felhősáv érkezik, ami a déli megyékben szakadozottabb, másutt zártabb lesz.

Szerdán ez a felhőzet a déli órákban a keleti megyéket is elhagyja, mögötte fátyolfelhős, napos, száraz idő várható. A déli, délnyugati szél kedden az Észak-Dunántúlon, szerdán napközben pedig már sokfelé megélénkül, délután a Dunántúlon meg is erősödik  írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 11 fok között alakul, Északnyugat-Dunántúlon lesznek a magasabb értékek, míg északkeleten, a Nyírségben fagypontig is lecsökkenhet a hőmérséklet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 17 és 21 fok között alakul, de az Alpokalján akár 22, 23 fok is lehet.

Csütörtökön a ködfoltok feloszlása után a fátyol-, illetve gomolyfelhők mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, majd délutántól észak, északnyugat felől vastagszik a felhőzet, egyre többfelé beborul az ég és egyre több helyen elered az eső, záporeső. Sokfelé megerősödik, gyakran viharossá is fokozódik a déli, délnyugati szél. Hajnalban többnyire 7 és 13 fokot mérhetünk, de a kevésbé felhős, szélcsendes tájakon 2–6 fok valószínű. Délutánra jobbára 18 és 23 fok közé melegedhet fel a levegő.

Pénteken jobbára erősen felhős vagy borult idő várható, majd a délutáni, esti óráktól észak felől egyre nagyobb területen kiderül az ég. A nap első felében több helyen számítani kell esőre, záporra, délután szórványosan, estétől legfeljebb elvétve lehet csapadék. Az északnyugati, nyugati szelet több helyütt erős lökések kísérik. A hőmérséklet hajnalban 6 és 13 fok között valószínű. A csúcsérték általában 11 és 17 fok között alakul.

Szombaton a déli országrészt is elhagyja az összefüggő felhőzet. Általában több órára kisüt a nap, emellett gomolyfelhők képződnek, illetve fátyolfelhők is megjelennek. Helyenként előfordulhat zápor, északkeleten a hegyekben nem teljesen kizárt egy-egy hózápor. Az élénk északnyugati, nyugati szelet helyenként erős lökések kísérik. Hajnalban mínusz 3, plusz 8, kora délután 10, 15 fok valószínű.

Vasárnap hajnalra helyenként köd képződhet, amelyek megszűnését követően túlnyomóan napos idő valószínű, főleg északkeleten helyenként gomolyfelhőkkel. Számottevő csapadék nem várható, de északkeleten nem kizárt egy-egy zápor, a hegyekben esetleg hózápor. Helyenként megélénkül az északi, majd délkeleti szél. A hajnali mínusz 5, plusz 2 fokról délutánra 10, 15 fokig melegszik fel a levegő.

(Borítókép: Róka László / MTI)

Rovatok