Index Vakbarát Hírportál

Másképp válhatunk a jövőben, mint eddig

2021. október 19., kedd 08:34

A Varga Judit által benyújtott javaslat konfliktusos helyzetekben is lehetőséget ad arra, hogy előmozdítsa a szülők hosszú távú együttműködését, ez pedig a gyermekek érdekét szolgálja.

A Polgári törvénykönyv módosítása lehetőséget biztosít arra, hogy a bíró az egyik szülő kezdeményezésére elrendelje a gyermek úgynevezett váltott elhelyezését, ami azt jelenti, hogy a gyermek például két hétig az anyával, két hétig pedig az apával lesz a válás után – foglalta össze javaslata lényegét az InfoRádióban Varga Judit.

Az igazságügyi miniszter kiemelte, hogy eddig erre csak egyezség esetén volt törvényes lehetőség, ez a megoldás pedig túl merevnek bizonyult. A mostani javaslat – amennyiben az Országgyűlés elfogadja – ugyanakkor konfliktusos helyzetekben is lehetőséget ad arra, hogy előmozdítsa a szülők hosszú távú együttműködését, ez pedig a gyermekek érdekét szolgálja.

A bírónak is nagyobb lesz a mozgástere 

Varga Judit szerint miután minden helyzet más és más, nagyon fontos, hogy a bírónak megfelelő empatikus, helyzetfelismerő képessége, tapasztalata legyen, hogy ezekben az egyedi esetekben a legeslegjobb döntést hozhassa meg.

„Tehát a bíró mozgástere is meg fog növekedni, mert egyértelmű, hogy ha olyan körülményeket észlel, amelyek aztán csak még nagyobb konfliktust fognak generálni, amelyek esetében csak még nagyobb problémát okoz a váltott elhelyezés, akkor természetesen nem fog így dönteni, nem dönthet így” – mondta Varga Judit, hozzátéve, hogy egy bizonyos életkor felett a gyerekek véleményét is fontos kikérni.

Rovatok