Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: lejárt az emberi jogi tanmesék ideje

2021. október 20., szerda 15:07

Emberi jogi tanmesék helyett valódi támogatást kell biztosítani az Afganisztánnal határos országoknak – mondta Szijjártó Péter Tádzsikisztánban az MTI tudósítása szerint.

A külgazdasági és külügyminiszter Sirojiddin Muhriddin tádzsik külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatót. Szijjártó Péter szerint itt az ideje, hogy „Brüsszel” megértse, a határvédelem nem emberi jogi, hanem biztonsági kérdés. Naponta 30-35 ezer ember hagyja el Afganisztánt – jelentette ki. 

„Európa biztonsága ma Közép-Ázsiában kezdődik”, ezért gyorsan, hónapokon belül pénzt kell adni a közép-ázsiai országok határvédelmére – tette hozzá Szijjártó Péter. „Hálásak lehetünk a tádzsikoknak, hogy a nemzetközi és civil szervezetek és a mindenfajta nyomásgyakorlása ellenére is zárva tartja a határát”.

Ha nem így tettek volna, akkor már sok százezer migráns kopogtatna a nyugat-balkáni útvonalon Magyarország déli határánál

– mondta a külügyminiszter. Szijjártó Péter ezután „kudarcos szerepvállalásként” emlegette az afganisztáni missziót, amely óta „Brüsszelben hibát hibára halmoznak”. 

A felelőtlen európai nyilatkozatok egyértelműen meghívásként fordítódnak le az afgán emberek fejébe

– fogalmazott Szijjártó Péter, aki szerint gyorsan változtatni kell az európai migráció politikában, mert ha ez nem történik meg, akkor újabb hullám jöhet a közeljövőben. 

Rovatok