Index Vakbarát Hírportál

Szóljon, ha tudja követni: nagyon jó idő lesz

2021. október 25., hétfő 15:52

Az idei ősz legcsípősebb éjszakáján vagyunk túl, országszerte fagyott, északon, északkeleten és a Duna-Tisza közén pedig nem egy helyen –5 fokig a csökkent hőmérséklet. A fagyzugosabb helyeken ennél is hidegebb volt: Etesen ésMónosbélen –6 fok alá hűlt le a levegő, Zabarban pedig –7,1 fok volt a reggeli minimum, és még ez sem volt a mélypont. 

A Bükk-fennsíkról néhol ismét –20 fok körüli extrém hideget jeleztek. A meteorológusok szerint ennek egyszerű termodinamikai magyarázata van: a levegőben lévő molekulák rendezetlenül mozognak (ez a Brown-féle mozgás), és ennek a mozgásnak a hajtóereje az energia, amelyet egyebek között a hőmérséklet ad (hőmozgás), ami már többféle forrásból származik (a napfényből, a kisugárzásból és így tovább).

Minél magasabb a hőmérséklet, annál több az energia, a molekulák többet ütköznek, így azonos mennyiségű gáz nagyobb helyen fér el. Ugyanakkor szélcsendes időben, éjszaka, amikor a földből származó kisugárzás java elillan, mert nincs a levegőben annyi pára és felhő, a gázok lelassulnak, sűrűbb lesz a levegő, azaz a nehezebb hidegebb levegő földközelben marad.

Mivel a fennsík kellően magasan van és kádat formáz, kiváló terep a hideg levegőnek összegyűlni, ahol tovább hűlhet energiavesztéssel reggelig. Így tulajdonképpen a legnyitottabb és legmélyebb ponton lesz fent a leghidegebb. Nem véletlen, hogy ez az ország nem hivatalos leghidegebb pontja, ahol olykor még nyáron is fagyni szokott.

Persze ezekkel az értékekkel még mindig szerencsések vagyunk, mert a kontinens északi részén már nemcsak egy-egy helyen mérnek –20 fokot, hanem kiterjedt területeken. A Skandináv-félsziget északi vidékein az egy hete ott-tartózkodó hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg, illetve a jelentős havazás megtette a hatását: vasárnapra virradó éjszaka a vízparthoz közeli területek kivételével gyakorlatilag mindenütt zord volt, sőt nem egy helyen több fokkal –20 fok alá süllyedt a hőmérő képzeletbeli higanyszála – a Svédország északi részén fekvő Nattavaarában például –24,6 fokot regisztráltak. Bár még arrafelé is igen hidegek ezek a hőmérsékletek október végén, de nem példa nélküliek.

Mi szerencsésebbek vagyunk, nálunk még nem kopogtat tél tábornok. Bár h ajnalonként továbbra is mínuszokra kell számítani, de fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés, vasárnap néhol akár 20 fok is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Hétfőn n apközben 11–16 fokig melegszik fel a levegő, országszerte derült, napos, száraz idő várható, egyedül Sopron környékén erősödhet meg a szél. A leghidegebb órákban általában mínusz 5 és plusz 1 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet, de a belvárosokban és a vízpartokon ennél enyhébb idő is lehet.

Rovatok