Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Kész az autópálya Kassáig

2021. október 26., kedd 12:21

Átadták az M30-as autópálya Miskolc és Tornyosnémeti között megépült szakaszát – adta hírül az MTI. Az 56,8 kilométer hosszú új sztrádaszakaszon Miskolc és Kassa között lehet közlekedni, a gyorsforgalmi út része a 3300 kilométer hosszú, a Balti-tengertől Romániáig, illetve Görögországig tartó Via Carpatia közlekedési folyosónak.

A 221 kilométer hosszú útvonal hazai szakasza Tornyosnémetinél lép be az országba, majd Miskolcot és Debrecent érintve Nagykerekinél folytatódik Románia felé. A nettó 180 milliárd forintból, uniós és hazai forrás segítségével, három szakaszban megépült M30-as új szakaszát a személygépkocsival közlekedők ingyenesen használhatják az év végéig.

A Miskolc és Kassa összeköttetését megteremtő M30-as gyorsforgalmi út átadásán Orbán Viktor is felszólalt, aki elmondta: nem lehetséges a magyar vidék fejlődése a közép-európai egység gondolatának megvalósítása nélkül.

Amit akarunk, az nem egyszerűen csak virágzó vidéki Magyarország, hanem egy erős Közép-Európa, amely elég erős ahhoz, hogy megvédje magát az olyan természetellenes beavatkozásokkal szemben, amelyeknek a mai napig érezni a következményeit

− mondta a miniszterelnök. Szerinte ahhoz, hogy ez a cél megvalósuljon, utakat kell építeni, amelyek összekötik a vidék különböző részeit, „a vidékieket beviszik a nagyvárosba, összekötik az anyaországi magyarokat, a határon túli magyarokat és összekapcsolják a térség népeit”. Mint mondta, a most átadott út is ezt a célt szolgálja.

Beszédében hangsúlyozta: ez egy virágzó vidék volt, amíg a nagyhatalmak az első világháború után szét nem szabdalták.

A mi nemzedékünk küldetése, hogy amit az idegenek és a nagyhatalmak szétszabdaltak, azt megpróbáljuk összeölteni

− fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette, hogy ha ezt nem tesszük meg, akkor a magyar vidék adottságai nem érvényesülnek.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a most átadott beruházás fél órával fogja lerövidíteni az utat Kassától Miskolcig, a beruházás értéke kétszázmilliárd forint. Hozzátette:

2014 és 2020 között hétszázmilliárd forint érkezett a megyébe, és ha megnyerik a következő választást, ez a szám el fog törpülni azok mellett a fejlesztések mellett, amelyek itt megvalósulnak majd.

Úgy látja, a most átadott útnak köszönhetően könnyebben jut majd el ide a tőke, az áru, és könnyebben jönnek a turisták is.

Orbán Viktor elmondta: senki sem tudja, mi fog történni a világban, meglehetősen zavaros a helyzet mindenhol, és mivel Magyarország a legnagyobb nemzetek játszmáját érdemben nem befolyásolhatja, az egyetlen biztos dolog, amelynek értelme és haszna van a számunkra, hogy Közép-Európát építjük, erősítjük. Az ilyen fejlesztésekkel a határok csak politikai tények lesznek, a mindennapi élet zavartalanul folyhat − tette hozzá. Kiemelte, hogy ez nemcsak a magyaroknak, hanem a többi térségbeli népnek is az érdeke.

A miniszterelnök közösségi oldalán is megosztotta, hogy részt vett az átadáson.

Kész az autópálya!

− írta bejegyzésében Orbán Viktor. 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Instagram-oldalán közzétett bejegyzés szerint a szakemberek az átadás előtt többször is bejárhatták az autópálya új szakaszát. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. tájékoztatása szerint  január 1-jétől lesz díjköteles a teljes M30-as, a matricák előértékesítése december elejétől indulhat.

Rovatok