Index Vakbarát Hírportál

Több magyarországi településen nagyon veszélyes a szabadban tartózkodni

2021. október 30., szombat 10:11 | aznap frissítve

Országszerte számos településen tovább nőtt a légszennyezettség. Egészségtelennek minősítették Budapest, Százhalombatta, Tatabánya, Várpalota, Putnok, Miskolc, Oszlár és Debrecen levegőjét. Ez derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ adataiból.

Már négy településen: Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Nyíregyházán és Dorogon veszélyes a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt.

Elsősorban az északkeleti országrész városaiban kedvezőtlen a levegőminőség, ott továbbra is a tájékoztatási küszöbérték fölött, sőt esetlegesen a riasztási küszöbérték környékén alakulhat a szálló por koncentrációja. A lengedező, időnként élénk délkeleti szél hatására viszont előbb a Győr–Baja vonal környezetében, később az Észak-Dunántúl más részein is javuló tendencia kezdődhet, írta a távirati iroda a meteorológiai szolgálatra hivatkozva.

A rossz levegőminőség miatt a légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak. Ahol veszélyes a levegőminőség, ott azt tanácsolják, hogy a gyerekek, a várandós nők, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők ne menjenek ki a szabadba.

Rovatok