Index Vakbarát Hírportál

Nem vonatkozik a látogatási tilalom a háromszor oltottakra a szociális intézményekben

2021. október 30., szombat 15:07

Magyarország összes, szakosított ellátást nyújtó szociális intézményében az intézmény vezetője saját hatáskörben dönthet és rendelhet el az intézményre vonatkozóan elhagyási és látogatási tilalmat hétfőtől – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a vezetőknek a döntés előtt figyelembe kell venniük, hogy a gondozotti létszám öt százalékát meghaladja-e a fertőzöttek száma az egy épületben lévő bentlakók körében, és az izoláció biztosítható-e a többi gondozottól és azok látogatóitól.

A járvány korábbi hullámaitól eltérően a szociális intézmények is jóval védettebbek a vírus ellen – áll a közleményben. Az oltási program keretében a szociális gondozottak és dolgozók az elsők között kapták meg az oltást az év elején, közülük sokan már a harmadik oltást is felvették.

Hozzátették, hogy a gondozottak oltása igény szerint továbbra is biztosított, a csütörtökön megjelent jogszabály szerint az állami fenntartású szociális intézményekben pedig a dolgozók számára már munkafeltétel az oltás felvétele.

Ha az intézményvezető látogatási és intézményelhagyási tilalmat rendel el, az nem terjed ki a háromszor oltott gondozottakra és a háromszor oltott látogatóikra

− emelték ki a közleményben, hozzátéve, hogy az oltottság tényét minden esetben igazolni kell.

Felmentés adható abban az esetben is, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni. Az intézmény a látogatási és intézményelhagyási tilalom idején is köteles a kapcsolattartás lehetőségét biztosítani az erre vonatkozó szakmai szabályok szerint.

Intézményelhagyási tilalom esetén csak indokolt esetben, például munkavégzés vagy egészségügyi ellátás miatt vagy az intézményvezető engedélyével különösen indokolt esetben lehet elhagyni az intézményt, illetve a fogyatékos személyek, a pszichiátriai és szenvedélybetegek ellátását biztosító intézmények szervezett szabadidős céllal hagyhatók el.

Továbbra sem jelenti az intézmény elhagyását, ha valaki az intézmény kertjében, területén tartózkodik, így arra a korlátozás sem vonatkozik.

Az NNK közölte azt is, hogy a betegek védelme és a járvány megfékezése érdekében rendelte el az országos tiszti főorvos november 1-jétől, hétfőtől a látogatási tilalmat Magyarország valamennyi fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézményében.

Müller Cecília határozatának indoklásában kifejtette: az egészségügyi ellátórendszer működőképességének megőrzése és folyamatos biztosítása érdekében járványügyi érdekből ismételten szükségessé vált a fekvőbeteg-ellátó intézményekben a látogatási tilalom elrendelése.

A látogatási tilalom nem érinti a különösen méltányolandó eseteket, például a végstádiumban lévő betegektől való búcsúzást. A látogatási tilalom alatt a kiskorú, valamint az értelmi fogyatékossággal élő beteg mellett ott lehet szülője, törvényes képviselője, valamint a szülő nő mellett is folyamatosan tartózkodhat egy nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt. Ezekben az esetekben a szolgáltató köteles megfelelő védőöltözetet biztosítani a látogatóknak.

A látogatási tilalom november 1-jétől visszavonásig érvényes.

Rovatok