Index Vakbarát Hírportál

Preparált vadmalac és kerekesszék az úton, vádat emeltek két fiatal ellen Ipolyszögön

2021. november 3., szerda 13:36

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 18 és egy 15 éves ipolyszögi fiatal ellen közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény és rongálás miatt. A Nógrád Megyei Főügyészség szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint a fiatalok vonatot dobáltak meg, tovább mentőautó és autóbusz elé helyeztek útakadályokat.

A két fiatal és gyermekkorú társuk még márciusban a vasúti átjárónál letörték az üdvözlőtábla egy részét, a földből pedig más jelzőtáblákat és oszlopokat is kihúztak, majd az útra helyezték őket. Emellett több betondarabot is elhelyeztek az úton, amivel akadályozták a forgalmat.

Nem sokkal ezután egy sürgősséggel szállító mentő érkezett az útszakaszra, és csak vészfékezéssel tudott megállni. Az utat a mentőápolók tisztították meg, hogy tovább tudjanak haladni. A közlemény szerint a fiatalok amellett, hogy veszélyeztették a mentősöket és az orvosi ellátásra szoruló beteget, 124 ezer forintos kárt is okoztak. 

A három fiatal másnap este több fényvisszaverő terelőoszlopot is kihúzott, majd ezeket ismételten betondarabokkal, az előző nap törmelékeivel és egy vadmalac preparátumával együtt az útra tették. Az egyik arra járó autós a továbbhaladás megkönnyítése érdekében az útakadályok egy részét az útról eltávolította, azonban a fiúk visszatették őket.

Áprilisban az ipolyszögi buszmegálló környékén randalíroztak, ahol felborítottak egy kukát, a közeli parkban letörték egy fa ágát, valamint a díszkertből néhány követ is magukhoz vettek. Ezeket a tárgyakat és egy korábban talált kerekesszéket ezután ismét az útra rakták.

Az egyik kőnek egy autós nekiment, majd továbbhajtott. Nem sokkal később egy menetrend szerinti buszjárat közlekedett arra, melynek vezetője az akadályokba ütközést csak hirtelen elkormányzással tudta elkerülni. A fiúk a közlekedésben résztvevők veszélyeztetése mellett a rongálással még 88 ezer forintos kárt is okoztak a helyi önkormányzatnak.

Májusban a 15 éves fiú és gyermekkorú barátja egy villanyoszlop porcelánszigetelésével és kövekkel dobáltak meg egy érkező vonatot. A mozdonyvezető a vasúti szerelvényt vészfékezéssel tudta csak megállítani, ám a berepülő tárgyak a mozdony ablakait kitörték, nagy részük az utastérbe zuhant. A két fiú a vonaton utazók veszélyeztetése mellett 150 ezer forintos kárt is okozott.

A fiúknak az okozott kár megtérítése mellett az eljárás költségeit is meg kell fizetniük. Harmadik társuk gyermekkora miatt büntetőjogi felelősségre nem vonható.

Rovatok