Index Vakbarát Hírportál

Hiába kéri Orbán Viktor, Brüsszel nem akar pénzt adni a kerítésre

2021. november 3., szerda 16:06

A miniszterelnök levelet írt az Európai Bizottság elnökének, hogy az Európai Unió járuljon hozzá a határkerítés költségeihez, erre azonban nem várható pénz Brüsszelből.

Orbán Viktor kedden ismét felszólította levélben az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent, hogy a testület térítse meg a magyar határvédelmi intézkedések költségeit. A magyar kormány szerint ezek az intézkedések az utóbbi időszakban mintaadóvá váltak több európai országban, ráadásul a 2015-ben tapasztaltnál is súlyosabb migrációs válsághelyzet fenyeget.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy az Európai Bizottság illetékes szóvivője szerdán Brüsszelben bejelentette: a testület megkapta Orbán Viktor migrációs témájú levelét, hamarosan válaszolnak. A lap ugyanakkor hozzátette: Brüsszel nem akar pénzt adni a magyar határvédelmi kerítésre.

A lap idézte az Európai Bizottság szóvivőjét, aki szerint Ursula von der Leyen elnök és a bizottság álláspontja hosszú ideje ismert és világos az ügyben, vagyis nem finanszíroznak kerítéseket uniós pénzből.

A testület emlékeztetett rá, hogy Ursula von der Leyen október 22-én egy hasonló kérdésre válaszul már leszögezte, az Európai Unió nem ad pénzt falakra és szögesdrótokra.

Az EU pénzügyi eszközökkel támogatja a határvédelmet, de ezeket nem lehet kerítésépítésre fordítani

– jelentette ki a bizottsági elnök az októberi uniós csúcstalálkozón.

Szerdán Brüsszelben a szóvivői szolgálat a magyar miniszterelnök levelére reagálva azt is közölte: nem az a kérdés, hogy az unió támogatja-e a külső határok védelmét, hiszen erre rendelkezésre állnak EU-s források.

A kérdés az, hogy a kerítésekért jár-e pénz

– szögezték le, az Európai Bizottság tavaly meghirdetett migrációs csomagját is szóba hozva. 

Az Európai Bizottság szóvivője ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a csomag elemei is lehetővé teszik, hogy az uniós értékek alapján, a közösségi joggal összhangban védjék a külső határokat.

Ursula von der Leyennek címzett levelében Orbán Viktor kifejtette: a legutóbbi tanácsi következtetéseikben felhívták az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy tegyen javaslatot az uniós jogi keretrendszer szükséges módosításaira, amely enyhíteni képes a külső határokra, így Magyarország határaira is nehezedő nyomást.

Ezeket a módosításokat a fizikai határvédelmi akadályok múltbeli és jelenlegi költségeinek megtérítése mellett kell végrehajtani. Magyarország felvállalta azt, hogy az Európai Unió déli külső határszakaszán megállítja az illegális migrációt. Most az Európai Unión a sor, hogy méltányos hozzájárulást vállaljon erőfeszítéseinkhez és költségeinkhez

– fogalmazott Orbán Viktor.

(via Magyar Nemzet)

(Borítókép: A határkerítés 2016-ban. Fotó: Huszti István / Index)

Rovatok