Index Vakbarát Hírportál

A Jobbik külön oktatási tárcát szeretne

2021. november 5., péntek 11:03

Az egyetemi oktatók fizetésének emelését sürgette pénteki online sajtótájékoztatóján Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke.

Brenner Koloman szerint  másod- és harmadállásba kényszerítenek nemegyszer doktori fokozattal rendelkező oktatókat, akik nem tudnak megélni nettó 155 ezer forintos fizetésükből, így hovatovább már bármelyik bolti árufeltöltő jobban keres náluk.

Példaként azt hozta fel: 

míg Magyarországon egy tanársegéd átszámítva 600 eurót keres, addig Romániában ennek közel másfélszerese, Horvátországban ennél is több lenne a fizetése, míg Ausztriában négyszer, Németországban ötször ekkorák ezen a poszton a bérek.

Kifogásolta, hogy a kormányzat által ígért kétszer 15 százalékos béremelés csak az alapítványi intézmények oktatóira vonatkozik, majd arról beszélt, pártja kiemelten támogatandó nemzetstratégiai ágazatnak tekinti az oktatást, hiszen a tudás a 21. században a siker alapja. Brenner Koloman az elmúlt 12 év "tudás- és értelmiségellenes Fidesz-politikáját" okolta a kialakult helyzetért.

Megjegyezte, a mostani ellenzék kormányra kerülése esetén a Jobbik azért szállna síkra, hogy külön minisztériumot kapjon az oktatás, az egyetemek pedig - amennyiben azok szenátusa ezzel egyetért - az alapítványi formából váljanak ismét állami fenntartású intézményekké.

Rovatok