Index Vakbarát Hírportál

A kormány beavatkozása miatt az Alkotmánybíróságra megy Angyalföld vezetése

2021. november 5., péntek 07:15

Alkotmányjogi panaszt nyújt be az Alkotmánybírósághoz Angyalföld önkormányzata a Népfürdő utca-Dagály utca-Jakab József utca-Bodor utca által határolt terület beépítése miatt - értesült a Népszava.

Az ingatlan egyik felére sportcsarnokot építene az Erdért Sportegyesület, míg a Népfürdő utcai részre az Idom Házépítő Kft. társasházat húzna fel. A bemutatott koncepciótervet a kerületi tervtanács nem támogatta, mondván az túl nagy, a környezethez nem illeszkedő. Mivel ilyen esetben a projekt nem indulhat útjára a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítette az elutasított terveket, így a kerület elutasítása már nem akadály. A kormány érvelése szerint a projekt több mint 800 új munkahelyet teremt. Angyalföld vezetése szerint viszont  értelmezhetetlen, hogy a lakás és szállodafunkciót magába foglaló épület hogyan teremthet 800 új munkahelyet.

A XIII. kerület vezetése a képviselőtestület felhatalmazása alapján most azért fordul az Alkotmánybírósághoz, mert a kormány döntése után megvalósuló beruházás szerintük károsan befolyásolja a környék mikroklímáját, ezzel sérül a mindenkit megillető egészséges környezethez való alkotmányossági jog. Angyalföld képviselő testülete csütörtöki ülésén döntött a panasz benyújtásáról - nem meglepő módon a kormánypárti tagok ellenkezése ellenére. 

A Népszava azzal indokolja a kormányzati beavatkozást, hogy a projekt mögött szerintük a beruházó cég egyik tulajdonosa a Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló orosz üzletember, Megdet Rahimkulov fia. A Rahmikulov család cégcsoportjáé az OTP Bank részvényeinek több mint hét százaléka.

(via Népszava)

Rovatok