Index Vakbarát Hírportál

Világháborús bombára bukkantak horgászok Almásfüzitőn

2021. november 5., péntek 10:40

Az almásfüzitői olajfinomító támadásakor téveszthetett célt az a bomba, amelyre 75 év elteltével most bukkantak rá a Dunában. Az ipari létesítmény ellen három bombatámadást vezettek a szövetséges erők a második világháborúban.

A horgászok pontyozni indultak a csendes partszakaszra, amikor az alacsony vízállás miatt felfigyeltek a folyómederből kiálló, kúp alakú tárgyra. Gumicsizmával közelítették meg a parttól mintegy három méternyire található tárgyat, amelynek formája miatt gyanút fogtak és azt tették, amit ilyenkor kell: értesítették a rendőrséget.

A helyszínre érkező rendőrök jelentették az esetet a tűzszerész ügyeletre, majd néhány órán belül a helyszínre érkeztek az 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred katonái, akik megállapították, hogy egy 

250 kilogrammos, második világháborús, amerikai gyártmányú légibomba szunnyad a mederben - élesített orr- és fenékgyújtó szerkezetekkel.

Kiemelték a robbanóeszközt a mederből és a parton hatástalanították, majd elszállították a honvédség központi gyűjtőhelyére későbbi megsemmisítésre.

Mivel a légibomba a lakott területtől távol helyezkedett el, nem kellett korlátozni a helyiek mozgását, elég volt a közvetlen környezetet lezárni a beavatkozás idejére.

Rovatok