Index Vakbarát Hírportál

Kell a harmadik oltás, mert fél év után nem feltétlenül nyújt megfelelő védettséget a két dózis

2021. november 5., péntek 12:09

Nem is kérdés, hogy fontos a harmadik oltás – véli Oláh Kálmán, aki hét Balaton-parti településen dolgozik háziorvosként.

A háziorvos szerint ugyanis négy-hat hónap után a vakcina nem feltétlenül nyújt megfelelő védettséget, ezért szükség van az emlékeztetőoltásra, sőt nem is egyre.

Ez a vírus ugyanúgy itt marad köztünk, mint az influenza, amely, mint ismert erős szezonalitást mutat: az első nagy fagyok idején szokta felütni a fejét. A koronavírus esetén nincs ilyen szezonalitás, csak kis mértékű

– hasonlította Oláh Kálmán az influenzához a koronavírust, hozzátéve, hogy könnyebb a koronavírus ellen védekezni, mert stabilabb vírus, ám csak úgy lehet védekezni ellene, ha leoltjuk az emberiséget.

Ha ez nem történik meg, valószínűnek tartom, hogy rendszeresen oltani kell a COVID-19 ellen – már amennyiben szeretnénk enyhe lefolyást egy esetleges fertőzés kapcsán. Hasonlóan, mint az influenza elleni védőoltás esetén

– vallja a háziorvos.

Oláh Kálmán a pestisről és a feketehimlőről is beszélt. Mindkét járványt sikerült kiirtani, ám míg az előbbinél ezt higiénikus környezet kialakításával sikerült elérni, addig a himlő esetében az ellene kifejlesztett oltás nyújtott segítséget.

(szeretlekmagyarország.hu)

Rovatok