Index Vakbarát Hírportál

Újpest polgármestere korábban nem ellenezte a BGYH telekeladásának előkészítését

2021. november 6., szombat 13:15

Örömmel jelentette be Déri Tibor, Újpest momentumos polgármestere, hogy sikerült meggyőzniük a Főpolgármesteri Kabinetet arról, hogy leállítsa az egykori újpesti uszoda területének értékesítését. Csakhogy 

épp azt a fővárosi tervet fúrta meg a IV. kerület polgármestere, aminek előkészítését fővárosi képviselőként maga is megszavazta szeptemberben.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Fővárosi Önkormányzat vagyonkezelője azt az Árpád út 114-120. számnál található ingatlant (amelyen évekkel korábban a jobb sorsra érdemes újpesti gyógyfürdő és uszoda állt) meghirdette eladásra. 

A múlt héten a területet felügyelő Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes még hajthatatlannak tűnt, fenntartva a gyógyfürdő területének eladási szándékát. Most azonban fordulat állt be az ügyben.

Két hét leforgása alatt sikerült gyökeresen megváltoztatnunk a főváros véleményét az eladással kapcsolatban és belátták, hogy az értékesítés nem jó megoldás az újpestiek számára!

- jelentette ki Déri Tibor polgármester. Az újpesti sikert azonban némileg árnyalja, hogy a Fővárosi Közgyűlés képviselőjeként szeptemberben még úgy látta, a telek értékesítése elkerülhetetlen, ezért megszavazta, hogy a BGYH a fővárostól kölcsön kapott 1,5 milliárdos összeget (részben) az újpesti telkének eladási vételárából fizesse vissza.

Lapunknak az igen szavazatát Déri azzal indokolta, hogy mivel ez az előterjesztés nem az eladásról szólt, nem tartalmazott felhatalmazást arra, hogy eladják a területet. Az eladásról külön döntött volna a testület, de erre már nem fog sor kerülni – tette hozzá.

Neki a képviselő testületi határozat értelmében fel kellett volna szólalni és azt mondani, hogy ez a határozat így nem jó, a fővárosi közgyűlés szólítsa fel a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-t, hogy ne értékesítse a telket; azt a főváros vegye át saját törzsvagyonába és ott létesítsen az újpestiek szándéka szerint közparkot. Déri Tibor azonban nem szólalt meg.

– kommentálta az ügyet érdeklődésünkre Winetrmantel Zsolt, korábbi fideszes polgármester.

Ismeretes, hogy két évvel ezelőtt, a Fidesz frakció javaslatára az Újpesti Képviselőtestület egyhangúlag úgy döntött, hogy 

AZ EGYKORI USZODA TELKÉN KÖZPARK LÉTESÜLJÖN, A POLGÁRMESTERT PEDIG FELHATALMAZTÁK ARRA, HOGY MINDENT TEGYEN MEG E SZÁNDÉKUK ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE A FŐVÁROSI KÖZGYŰLÉSBEN. 

IV. kerületi forrásaink szerint  a zzal, hogy Déri Tibor Újpest Önkormányzata Képviselőtestületének határozatával szemben nem tett meg mindent, nem szólalt fel és igennel szavazott, akár fegyelmi kérdést is felvethet.

Rovatok