Index Vakbarát Hírportál

Súlyosbította a korrupt szakvizsgáztató büntetését másodfokon a bíróság

2021. november 8., hétfő 12:57

Egy korrupt szakvizsgáztató és az őt megtévesztő férfi büntetését súlyosította másodfokon a bíróság – közölte az MTI-vel a Főváros Fellebbviteli Főügyészség.

A közlemény szerint egy OKJ-szakképesítéshez kapcsolódó vizsgabizottsági elnöki tisztséget betöltő nő Zuglóban egy vegyeskereskedést üzemeltető férfit keresett meg még 2013-ban, akiről tudta: nem rendelkezik eladói képesítéssel. 

A nő ezért felajánlotta, hogy készpénz ellenében képesítést igazoló bizonyítványhoz segíti, a férfi az ajánlatot elfogadta. 

Ezután egy ismeretlen ember a kereskedelmi záróvizsgán levizsgázott a vesztegető férfi helyett annak személyi okmányaival, majd a nő egy OKJ-s tanfolyam elvégzését igazoló bizonyítványt állított ki, amit eljuttatott a férfihez, aki mindezért 160 ezer forintot fizetett neki. 

A Fővárosi Törvényszék 2020. december 3-án kihirdetett ítéletével

 felbujtóként elkövetett, közfeladati helyzettel visszaélés és vesztegetés, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében mondta ki bűnősnek a férfit,

utóbbiért mindösszesen 30 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta a bíróság. 

A nőt közfeladati helyzettel való visszaélés, vesztegetés elfogadása, valamint közokirat-hamisítás bűntettében mondta ki bűnösnek a törvényszék, amelyért halmazati büntetésül 4 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre. 

Ezen felül 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, valamint örökre eltiltották a vizsgáztatói foglalkozás gyakorlásától is. A másodfokú bíróság az elsőrendű vádlott pénzbüntetését 100 ezer forintra súlyosította, a II. rendű vádlottat pedig 5 év időtartamra tiltotta el a vizsgáztatói foglalkozástól – áll a közleményben. 

Rovatok