Index Vakbarát Hírportál

Döntött az Országgyűlés: maradnak a magyar katonák Irakban

2021. november 9., kedd 16:41

Az Országgyűlés keddi ülésén döntött arról, hogy az Európára nehezedő illegális migrációs nyomás csökkentése érdekében, figyelembe véve Franciaország felkérését, valamint a Mali Köztársaság elnökének és a Nigeri Köztársaság elnökének meghívólevelét, a Magyar Honvédség a francia haderővel együttműködve Maliban és a térségben működő Barkhane-művelet részét képező Takuba alkalmi harci kötelékben tanácsadási, támogatási és harctéri mentorálási feladatok ellátására egy

legfeljebb nyolcvan – váltási időszakban százhatvan – fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingenssel 2023. december 31-ig részt vegyen.

Szijjártó Péter október végén beszélt arról, hogy húsz magyar szolgál az EU mali kiképzőmissziójában, de Magyarország kész további katonákat küldeni a mali hadsereget támogató európai erőkhöz.

Iraki maradás

Szavaztak „a Magyar Honvédségnek az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben való további részvételéről” is.

Az Országgyűlés hozzájárulását adta ahhoz, hogy a magyar haderő a nemzetközi koalíciós műveletek elősegítése érdekében, partnerképesség-építési, katonai segítségnyújtási és tanácsadási, őrző-védő, valamint csapatkísérő feladatoknak az Iraki Köztársaság területén egy legfeljebb kétszáz – váltási időszakban négyszáz – fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingenst állomásoztasson 2023. december 31-ig.

Rovatok