Index Vakbarát Hírportál

Zavarta a vendégeskedő kutya, ezért lelövette

2021. november 10., szerda 14:21

Barátjával lelövetett egy kutyát az a férfi, amelyik időnként betévedt a tanyájára, az állat hosszú ideig szenvedett, míg végül elpusztult.

Az Index beszámolt róla, hogy az Országgyűlés szerdán hét előterjesztésről tart általános vitát, köztük az állatvédelmi törvény szigorításáról is. A képviselők elsőként az igazságügyi miniszter büntetőjogi törvénymódosító javaslatáról mondhatták el a véleményüket, ezt követően az állatok védelme érdekében kezdeményezett büntetőjogi tárgyú indítványt tárgyalták.

A javaslat elfogadása esetén jelentősen szigorodhat az állatkínzás, az állatviadal és a természetkárosítás miatt hozott elmarasztaló ítéletek mértéke.

Az ügyészség beszámolójából kiderül, hogy egy nyárlőrinci tanya tulajdonosát nagyon zavarta, hogy ingatlanjára gyakorta benézett egy puliszerű eb. A férfi ezért barátjához fordult és arra kérte azt, hogy az végezzen az állattal, mert tudta, hogy van lőfegyvere.

A világos színű, 15 kilogramm testsúlyú keverék kutyát, ami a tanya udvarán tartózkodott 2020. december 4-én a déli órákban a házigazda barátja meglőtte.

A tehetetlen eb a lövéstől összeesett és annak ellenére, hogy nagy vérveszteséget szenvedett, megpróbált a helyszínről elmenekülni. Ekkor a tanyatulajdonos a földről felemelte és az épület mögé vitte. A lövés következtében az eb vérkeringése összeomlott és különös szenvedést követően elpusztult. A kutyát lelövő férfinak nem volt a lőfegyverre tartási engedélye.

Az ügyészség a vádlottakat az állatkínzás súlyosabban minősülő bűntettével vádolja, emellett a fegyvert használó férfinak lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt is felelnie kell. A szabadlábon lévő vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni. 

(via Bács-Kiskun Megyei Főügyészség)

Rovatok