Index Vakbarát Hírportál

Fegyelmivel megúszta a Városháza eladásáról tárgyaló vagyonkezelő

2021. november 12., péntek 15:22

Karácsony Gergely adott még egy esélyt Barts Balázsnak, aki a főpolgármester szavai szerint hibázott, és a főváros vezetésének akaratával ellentétesen tárgyalt a Városháza eladásáról. Pénteki sajtótájékoztatóján a főpolgármester válaszolt az újságírók kérdéseire, de az Indexnek nem árulta el, szerinte hazudott-e Barts, amikor azt állította, a döntéshozók jóváhagyták a Városháza eladását. A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. elnök-vezérigazgatója, Barts J. Balázs írásbeli fegyelmit kapott.

„Barts J. Balázst csőbe húzták, amikor hangfelvételt készítettek róla, de a főváros vagyonkezelőjének vezérigazgatója hibázott, amikor a Városháza eladásáról is beszélt, ezért fegyelmit kapott” – mondta el Karácsony Gergely pénteki sajtótájékoztatóján, és kijelentette: Barts kiváló szakember, akinek korábbi érdemei miatt, és mivel soha semmilyen korrupciós vád nem érte korábban, jár még egy esély. A Városháza értékesítésének a sajtóban forgó ügye a főpolgármester szerint nem Barts J. Balázsról szól, hanem arról, hogy le akarják járatni a főváros vezetőjét.

A kormánypárti sajtó és a kormánypártok az ég adta világon semmilyen korrupciós bűncselekményt nem tudtak fellelni, ezért kreáltak egyet

– vélekedett Karácsony Gergely. A városvezető összefoglalta, hogy a vagyonkezelő vezérigazgatója a pénteken közzétett jelentése szerint 2021. május 5-én találkozott potenciális ügyfelekkel, akik az orosz Rahimkulov család képviselőjének mondták magukat. A találkozón Gansperger Gyula és Berki Zsolt is részt vett. Utóbbiról a vagyonkezelő vezérigazgatója azt írta, több alkalommal is közvetített befektetői érdeklődést a vagyonkezelő felé.

Barts Balázs jelentésében az áll, hogy a mintegy egyórás találkozó során többször is jelezte, pusztán piackutatási céllal beszélget a jelenlévőkkel, akik a májusi találkozó óta nem jelentkeztek a Városháza megvételének szándékával a főváros vagyonkezelőjénél.

„A fővárosi kabinet a tanulmányban szereplő B verziót támogatta, és abban nem szerepel értékesítés” – válaszolta lapunknak Karácsony Gergely, amikor azt kérdeztük, kijelenthető-e, hogy hazudott Barts Balázs, amikor – egy szintén pénteken nyilvánosságra került hangfelvétel tanúsága szerint – a főváros által kedden közzétett döntés-előkészítő tanulmány D forgatókönyvét ismertetve arról beszélt, hogy a politikai döntéshozók jóváhagyták a Városháza eladását.

Miután visszakérdeztünk, Karácsony Gergely nem válaszolt az Index kérdésére, hogy hazudott-e Barts Balázs. A főpolgármester kitérő válasza így hangzott:

A különböző verziók közül, amelyeket a főpolgármesteri kabinet megtárgyalt, minden olyan eshetőséget kizártunk, ami az értékesítésről szól, és minden olyan lehetőségre, ami a hasznosítás lehetőségeit vázolja föl, nyitottak vagyunk.

Azt is megkérdeztük Karácsony Gergelytől, nyilvánosságra hozzák-e részletesen, mely fővárosi ingatlanok eladásánál közvetített Berki Zsolt, aki korábban szerződést kötött a Beák és társa ingatlanközvetítővel a Városháza eladására. Karácsony Gergely erre a kérdésünkre azt mondta: „Minden ingatlanértékesítésről és vagyonhasznosításról szóló döntés nyilvános. Én nem tudom megmondani, hogy melyek azok az értékesítések, amelyek kapcsán különböző ingatlanközvetítő szereplők megjelentek, és ez nem is különösebben érdekes.”

A főpolgármester elmondta, minden értékesítés nyilvános licittel történik. A városházának nincs tudomása arról, ki kereste meg az egyes ügyekben korábban a vagyonkezelőt.

Ekkor azt kérdeztük, hogy szerinte Barts Balázsnak mint a fővárosi vagyonkezelő igazgatójának nyilvánosságra kell-e hoznia, melyik ügyleteknél közvetített Berki Zsolt. A főpolgármester szerint erre azért nincs szükség, mert csak az számít egy ilyen döntésnél, hogy milyen célokat szolgál egy ingatlan értékesítése, és hogy milyen árat fizettek.

Karácsony Gergely lapunknak válaszolva azt is elmondta, soha nem találkozott Gansperger Gyulával, és nem is tárgyalt vele, mert főpolgármesterként soha nem tárgyalt olyan piaci szereplőkkel, akik a saját érdekeiket fontosabbnak tarthatnák a közösségi érdeknél. „Gansperger Gyuláról azt tudom, amit a Wikipédia ír róla” – mondta a főpolgármester.

Berki Zsolt és Gansperger Gyula személye azért fontos a Városháza ügyében, mert előbbi cége, a Northern Rock Kft. szerződött az ingatlan eladására, utóbbi pedig egy hangfelvételen arról beszélt, hogy ugyanez a Berki Zsolt segített neki elintézni egy ingatlan megszerzését a fővárosnál.

A Nagytétényi úton lévő, hétezer négyzetméteres telek megvásárlásakor a hangfelvételen elhangzottak szerint Berki Zsolt a főváros vagyonkezelőjének „intézi az ügyeit”. A hangfelvételen az is elhangzik, hogy Berki Zsolt közbenjárásáért kifizettek 2,5 millió forint előleget, majd egy másik összeget is. 

Barts Balázs írásbeli fegyelmit kapott a fővárosi kabinettől, közölték a Budapest Városháza közösségi oldalon.

(Borítókép: A Városháza épülete. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok