Index Vakbarát Hírportál

Kásler Miklós: Aki már kétszer át volt oltva, legyen harmadszor is

2021. november 12., péntek 09:04

Cáfolhatatlan kutatási eredményekkel tudjuk bizonyítani, hogy az oltás rendkívül fontos, életet ment − mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben című műsorban. A miniszter kiemelte, hogy jelenleg az oltásalapú védettség a leghatékonyabb a koronavírus ellen. Ez azt jelenti, hogy a vakcina adja a legnagyobb védettséget a fertőzéssel szemben.

Az oltásokkal kapcsolatban Kásler Miklós elmondta, hogy valamennyi ma használatos vakcinát az eredeti vírus ellen dolgozták ki. A mutációkkal szemben nem nyújt olyan védettséget, mint az eredeti vírus ellen. Kiemelte, hogy továbbra is arra kell törekedni, hogy minél nagyobb legyen az átoltottság.

Aki már kétszer át volt oltva, legyen átoltva harmadszor is

− emelte ki Kásler Miklós, aki szerint az intézkedések csökkentik a fertőzés terjedését, de meg sem közelítik azt a védettséget, amit a vakcinák adnak. Minden életkorcsoportban jelentősen csökken az immunválasz, ezért ajánlott minden 18 év feletti számára a harmadik oltás − tette hozzá a miniszter.

Kásler Miklós elmondta, hogy a Magyarországon használt vakcinák 69 és 88 százalék közötti védelmet biztosítottak a vírussal szemben, a halálozás és a betegség súlyos lefolyását pedig átlagosan 88 és 98 százalék közötti mértékben előzték meg az oltóanyagok. A miniszter továbbra is hangsúlyozta, hogy minden vakcina, amelyet Magyarországon alkalmaznak, hatékony. Hozzátette, hogy az ellenanyagszint paraméterei önmagukban nem bizonyítják a védettséget.

Az emberi erőforrások minisztere a Magyarországon alkalmazott vakcinákról elmondta, hogy az mRNS-alapú vakcinák esetében, mint a Pfizer és a Moderna, az ellenanyagszint emelkedése gyors, viszont gyors a csökkenése is.

Az AstraZeneca második oltása után az ellenanyagszint csökken, amiből az következik, hogy az AstraZenecával való további oltást elvégezni nem célszerű.

A Sinopharm-vakcinával történt átoltás szélesebb spektrumú védelmet biztosít, mint az összes többi vakcina, ugyanis itt a vírus összes fehérjéje ellen kialakul az immunitás, nem csak a tüskefehérje ellen, amely közben mutálódik.

Kásler Miklós elmondta, hogy a cukorbetegségben szenvedők kitettsége a koronavírussal szemben rendkívül magas, amit semmi sem bizonyít jobban, mint hogy a koronavírusban elhalálozottak 33 százaléka szenvedett cukorbetegségben. Fokozott veszélyben vannak a krónikus tüdőbetegek vagy szívdekompenzáltak és más krónikus betegségben szenvedők is.

Ahogyan az Index is megírta, a kormány november 22. és november 28. között oltási akcióhetet szervez. Az akció célja, hogy minél több ember vegye fel a vakcinát. Az akcióhéten mindenki előzetes időpontfoglalás nélkül élhet az oltakozás lehetőségével.

Rovatok