Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely: Gyurcsány Ferenc felelőssége a 15 évvel ezelőtti rendőri brutalitás

2021. november 15., hétfő 21:43

A 2006 őszén tapasztalt rendőri brutalitás egyértelmű felelőse Gyurcsány Ferenc akkori szocialista kormányfő – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Terror Háza Múzeumban, Budapesten.

Gulyás Gergely a XXI. Század Intézet Ezt tették velünk 2006-ban című kerekasztal-beszélgetésén úgy fogalmazott: „ami 2006 őszén történt, az 1990 óta, bizonyos ételemben a puha kádári diktatúra időszaka óta egyedülállóan brutális, durva, tömeges jogsértés” volt. Hozzáfűzte: Gyurcsány Ferenc pedig ezután „lenyűgözve érezte magát” a rendőrség fellépése miatt.

„Gyurcsány Ferenc ma nem a múlt, hanem a jelen és nagyon sokan dolgoznak azon, hogy a jövő legyen” – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely szerint azok, akik így tesznek, köztük Karácsony Gergely főpolgármester, azon dolgoznak, hogy 2006 ősze megismétlődhessen, tudósított a távirati iroda. 

A rendezvényen Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, aki 2006 őszén az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke volt, arról beszélt, hogy az, ami akkor történt, az újkori magyar jogállam mélypontja, bukása volt. A történtek tanulságának azt nevezte, hogy „olyan emberek kezébe ne adjuk még egyszer a kormányzást, akik erre képesek”. Hozzátette: akkor az ellenzéki parlamenti képviselők annyit tehettek, hogy elkezdték keresni a jogsértések elleni fellépések jogi lehetőségeit.

(MTI)

Rovatok