Index Vakbarát Hírportál

Ingyenes gyógyszer szedésével csökkenthető a kórházba kerülés esélye

2021. november 15., hétfő 19:39

A Favipiravir továbbra is nagyban segíti az otthoni gyógyulást – emlékeztet a kormányzati tájékoztatóoldal különös tekintettel arra, hogy Magyarországon is tombol a koronavírus negyedik hulláma. 

A gyógyszer a tapasztalatok szerint jó eséllyel megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását, ezzel a kórházba kerülést, a Favipiravirt pedig a háziorvos is felírhatja, és ingyenesen kiváltható a gyógyszertárakban.

Magyarországon eddig 167 392 doboz Favipiravirt váltottak ki a gyógyszertárakból, illetve használtak fel.

A favipiravir-hatóanyagú gyógyszer gátolja a vírusok szaporodását, így az otthon megkezdett antivirális kezeléssel megakadályozható a koronavírusos betegek kórházba kerülése – emlékeztet a Koronavírus.gov.hu.

A gyógyszeres terápia javasolt hossza öt nap, a 200 mg-os kiszerelésből az általános ajánlás szerint első nap 2x8, majd 2x3 tablettát kell beszedni.

Magyarország Favipiravir-készletét kezdetben a kínai és japán beszerzések biztosították, de ma már a hazai gyártás is garantálja a betegek ellátását.

A gyógyszer alkalmazásához beleegyező nyilatkozat és a betegtájékoztató megismerése szükséges. A gyógyszer magzatkárosító hatása miatt nem alkalmazható várandósság alatt – figyelmeztet az oldal. 

Rovatok