Index Vakbarát Hírportál

Hétvégén már újra lehet fogaskerekűzni

2021. november 16., kedd 19:38

Véget ér a pályakarbantartás a Széll Kálmán tér és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút között. November 20-a szombattól ismét közlekedik a fogaskerekű – számolt be róla a Budapesti Közlekedési Központ.

A cég tudatta, hogy a fogaskerekű vonalán idén ősszel folytatódott az elmúlt években megkezdett vasúti pályafelújítás, amelynek időtartama alatt kicserélték a vasúti talpfákat, illetve megtörtént az ágyazatpótlás és a vágányszabályozás is. A fogaskerekű november 20-a szombattól ismét közlekedik a teljes vonalon.

A budapesti fogaskerekű vasút a magyar főváros egyetlen fogaskerekű vasútja, amely a Svábhegy benépesülése után készült el, mert ez a terület előtte szőlőkkel és erdőkkel borított volt. Majd a XIX. századtól jelentős fejlődésnek indult, megépültek az első villák, színészek, írók, közéleti személyiségek és művészek pihenőhelyévé, illetve a városiak kedvelt kirándulóhelyévé vált. A már említett megnövekedett közlekedési igényt valahogy meg kellett oldani, a Budai Közúti Vaspálya Társaság már 1868-tól üzemeltetett lóvasutat, amely pályáját a Lánchíd budai hídfőjétől Zugligetig építette ki. Az első fogaskerekű-szerelvény 1874. június 24-én, délután 4 órakor közlekedett.

(via BKK)

Rovatok