Index Vakbarát Hírportál

Változás a normafai és csillebérci buszokon, Fürjes Balázs reagált

2021. november 17., szerda 18:03 | két éve frissítve

November 20-a, szombattól első ajtós felszállás lesz érvényben minden hétvégén a 21-es és a 21A buszjáratokon. A BKK közleménye szerint szombattól hétvégenként az utasok csak az első ajtót használhatják, ha fel akarnak szállni a Széll Kálmán tér és Csillebérc között közlekedő 21-es buszra és a Széll Kálmán tér és a Normafa között közlekedő 21A járatra. Munkanapokon viszont a többi ajtónál is fel lehet szállni mindkét járaton.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az első ajtós felszállási rendnek köszönhetően jelentősen javulhat az utasok biztonságérzete, illetve az intézkedésnek köszönhetően jóval könnyebb a jogosulatlanul utazók kiszűrése is, hiszen a járművezetők már az utazás megkezdése előtt tudják ellenőrizni a jegyeket és a bérleteket

– közölte a BKK.

Erre reagálva tett közzé bejegyzést közösségi oldalán Fürjes Balázs, a térség országgyűlésiképviselő-jelöltje, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, aki nemrég elkapta a koronavírust.

A politikus posztjában leszögezi: nem ördögtől való az első ajtós felszállás, hiszen ez segít a bliccelők kiszűrésében, továbbá az utasok biztonságérzetét is növeli. Azt ugyanakkor hozzátette: nem jó elhamarkodottan, az érintettek megkérdezése nélkül bevezetni egy szabályt.

Nyakunkon a járvány negyedik hulláma, megint többen vágynak a friss levegőre, a hétvégi járatok tele lesznek. Az első ajtós szabály lassítja a felszállást és növeli a tumultust a buszokon, ezáltal pedig a fertőzésveszélyt

– fogalmazott az államtitkár, aki azt is megjegyezte, hogy egy ilyen döntésről a főváros és a BKK kérdezze meg az érintetteket.

Fürjes Balázs bejegyzéséhez Balogh Samu, Karácsony Gergely főpolgármester kabinetfőnöke is hozzászólt. A várostervező ebben kifejti, hogy a főváros korábban készített egy kutatást az első ajtós felszállással összefüggően, melyben a megkérdezett budapestiek kétharmada hallott arról, hogy a BKK folyamatosan bővíti az első ajtós felszállási rendben közlekedő buszok számát, emellett hozzátette: a megkérdezettek 70 százaléka egyetért ezen szándékkal. 

A megkérdezett fővárosiak 55 százalékának pedig kifejezetten tetszik, hogy egyes járatokra kizárólag az első ajtón lehet felszállni. Az utasok többségének nagyon komoly elvárása az, hogy a BKK biztonságos és komfortos környezetet biztosítson az érvényes jeggyel vagy bérlettel utazók számára

– fogalmazott. 

Rovatok