Index Vakbarát Hírportál

Lovasi András és Szinetár Dóra is párbeszédért kiált a járványkezelésről

2021. november 17., szerda 12:20

Művészek, kutatóorvosok, orvosok, biológusok, pszichológusok, jogászok, szociológusok és újságírók is aláírták a Valódi párbeszédet a járványkezelésről! című nyilatkozatot, amely arra ösztönöz, hogy a koronavírus és a kezelése állandó társadalmi közbeszéd tárgya legyen, és ne csak arról legyen szó, hogy mennyire súlyos és milyen intézkedéseket követel.

A nyilatkozatot többek között Thuróczy Szabolcs színész, Lovasi András zenész, Letoha Tamás orvoskutató, Feldmár András pszichoterapeuta, Szinetár Dóra színész, Réz András esztéta, Urbán László közgazdász, Szűcs Krisztián zenész, Nagy Zsolt színész, Schiffer András jogász, Szandtner Anna színész és Németh Juci énekes is aláírta.

2020–2021, de talán a következő évek, évtizedek legfontosabb kérdése, hogy mennyiben voltak hatékonyak, indokoltak és helyesek a járványra adott válaszok. Egy betegség is lehet veszélyes, azonban egy félrekezelt járvány a teljes társadalom számára okozhat alapvető és sok esetben visszafordíthatatlan károkat

– írják a nyilatkozatban, hangsúlyozva, hogy az elmúlt húsz hónap intézkedései súlyos változásokat idéztek elő a világgazdaságban, a kultúrában és a közösségek életében.

Ezt az időszakot a legszélesebb körben elemezni kell, majd levonni a következtetéseket.

Ha ezt nem tesszük meg, beletörődünk, hogy a világ örökre a veszélyhelyzetben ragad. Ezt pedig nem akarjuk

– írják a közleményben.

Rovatok