Index Vakbarát Hírportál

Helikopter zavart szét 45 ezer vadludat Tatán

2021. november 17., szerda 14:07

Feljelentést tesz a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága az ellen a helikopter ellen, amely az Öreg-tó felett repült, és megriasztotta az ott telelő vadludakat.

A szétrebbenő vadlúdsokadalomról egy hobbifotós, Milinte Judit készített videót, amelyet oldalán is megosztott. 

Posztjában azt írja, hogy a videó elején a helikopter hangjára idegesen felfigyelő ludakat lehet látni, később pedig azt, hogy a légi jármű közeledtével azonnal felrepült a mederből az összes madár.

Nemcsak a ludak, hanem más madarak is! A helikopter alatt keringett az akkor bent lévő összes madár! Mivel nem állatkerti madarak, így nincsenek hozzászokva az ember által okozott zajokhoz, ezért kell őket óvni minden egyéb zavarástól!

– írja.

Csonka Péter, a Tatai Vadlúd Sokadalom fő szervezője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy

a tatai Ramsari Terület, azon belül az Öreg-tó felett a vadludak telelési idején, október 1-jétől március 31-ig légügyi korlátozás van érvényben.

Ez azt jelenti, hogy bármilyen légi járműnek 1500 láb (körülbelül 460 méter) repülési magasságot kell tartani, afelett kell repülnie. 

A szakértő elmondása szerint még elemzik a felvételt, amely alapján meg tudják tenni a feljelentést, hiszen a hatóságok a helikopter lajstromszáma szerint tudnak eljárni.

(Borítókép: Vadludak repülnek Tatán az Öreg-tó felett 2018. november 24-én. Fotó: Bodnár Boglárka / MTI)

Rovatok