Index Vakbarát Hírportál

Erzsi elárulta, lesz-e idén fehér karácsony

2021. november 19., péntek 17:32

Péntek este tovább csökken a felhőzet, így lesznek gyengén felhős, derült részek, emellett délnyugaton köd, illetve északkeleten rétegfelhőzet is képződik − derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Este számottevő csapadék nem várható, azonban a ködös tájakon gyenge szitálás előfordulhat. A szél a Győr−Szeged-vonal tágabb környezetében élénk, néhol erős lesz, másutt gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 1 és plusz 4 fok között várható. Az előrejelzés szerint a szelesebb tájakon 5 és 8 fok között valószínű.

Szombat reggel napsütésre, néhol gomolyfelhő-képződésre van kilátás, azonban csapadék nem valószínű. Az éjszaka képződött köd legtöbb helyen gyorsan feloszlik, ugyanakkor az északkeleti megyékben jó eséllyel egész nap megmaradhat a rétegfelhőzet és a párás, ködös idő. Az északnyugati szelet eleinte nagy területen kísérik élénk, időnként erős lökések.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint péntek estétől szombatra virradó éjszaka főként Borsodban és az Alföld északi, északkeleti részén, illetve kisebb területen a délnyugati határvidéken sűrű köd képződhet. A Dunántúli-középhegység térségében szombat délelőttig az északnyugati szelet helyenként viharos, óránként 60 kilométeres erősséget meghaladó lökések kísérhetik. A köd miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat három megyére adott ki egyes szintű figyelmeztető jelzést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán osztotta meg, hogy Erzsébet napjához egy népi jóslat is társul, amellyel azt jósolják meg, milyen idő várható az ünnepek alatt. A jóslat úgy tartja, hogy „amennyiben Erzsébet megrázza a pöndölyét, lesz hó karácsonykor”.

Erzsi sajnos, úgy néz ki, nem foglalkozik ilyenekkel, így ez a népi jóslat most nem kecsegtet sok jóval

− írták a meteorológusok. Hozzátették azonban, hogy nem kell aggódni, mert még több előrejelző hölgy és egy úr is áll a sorban, aki megjósolhatja, lesz-e fehér karácsony idén.

A jövő héten Kati, utána András, december elején pedig Luca is megpróbálkozik, hátha ők jobb hírekkel szolgálnak majd

− olvasható a bejegyzésben.

A meteorológusok utoljára Márton napján jelentkeztek hasonló bejegyzéssel, amikor a libákhoz kötődő népi jóslatokkal utaltak rá, milyen tél várhat ránk.

(Borítókép: Jászai Csaba / MTI)

Rovatok