Index Vakbarát Hírportál

A Jobbik képviselője az EBESZ-hez fordult a lakcímtörvény miatt

2021. november 20., szombat 12:02

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Országgyűlés elfogadta a lakcímtörvényt, ennek következményeivel itt foglalkoztunk részletesen. Az ellenzéki pártok már jelezték, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak, szerintük ez a módosítás többek között azzal a veszéllyel jár, hogy „a 2022. évi országgyűlési választáson tömegessé válik az a 2018-ban már megtapasztalt jelenség, hogy egy-egy romos ingatlanba tucatszám jelentenek be ténylegesen nem Magyarországon élő magyar állampolgárokat”.

Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője, aki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) parlamenti közgyűlésének is tagja, a magyar választások tisztaságáért érzett aggodalmából levelet írt Matteo Mecaccinak, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája igazgatójának.

A demokratikus értékek aláásásának tartom azt, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz törvénymódosítással legalizálta a voksturizmust. Ezzel ugyanis a jelenlegi kormánypárt fiktív lakcímekkel, a szavazók utaztatásával, illetve szállításával nagymértékben képes befolyásolni a parlamenti választások eredményét.

A politikus levelében ismertette, hogy a magyar választási rendszer egyik lényeges azonosítóadata a személyek lakcíme, amely meghatározza a szavazás helyszínét, és magában hordozza a helyi és országos közügyekbe való beleszólás módját is.

Így a lakóhely – amelynek fogalmát most, a választás előtt pár hónappal változtatta meg a kormány – az egyik biztonsági elem azzal szemben, hogy a választókerületek lakosságszámát visszaélés-szerűen, a választás tisztaságát sértő módon lehessen befolyásolni fiktív lakcímmel vagy szavazók utaztatásával, szállításával egy-egy kiélezett, versengő körzetben. Az eddig meglévő törvényi garanciák kiiktatása így, különösen a korábbi valótlan lakcímbejelentés (tehát az életvitelszerű tartózkodás tényének valótlan bejelentése) büntethetőségének megszüntetése lényegesen és érdemben befolyásolhatja a magyar választások tisztaságát

– fejtette ki Lukács László György, arra kérve Matteo Mecaccinit, hogy kiemelten foglalkozzon ezzel a változtatással.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón az Index kérdésére elmondta, hogy ezzel nem nyílt nagyobb terep az ügyeskedésre, és kifejezetten rosszindulatú vádaskodás indult el. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a szabályozásnak semmi köze a választáshoz, de másfél-kétmillió ember nem ott él, ahova be van jelentve a lakcíme, ezért a szabályozást hozzáigazítják az élethez.

Rovatok