Index Vakbarát Hírportál

Figyelmeztetést adtak ki szinte az egész országra

2021. november 21., vasárnap 17:36

Fokozatosan hidegebb lesz a következő napokban, a hét közepén néhol mínusz 9 fok is lehet, és nappal sem éri el az 5 fokot a csúcshőmérséklet. Többször várható köd, akár ónos szitálás. A csapadék jellemzően eső lehet, de hószállingózás is elképzelhető – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján azt írják, hogy vasárnap este a rétegfelhőzet ismét terjeszkedni kezd, emellett nagy területen képződik köd. Számottevő csapadék azonban nem várható, legfeljebb szitálás alakulhat ki a ködös részeken. A szél vasárnap este többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, hajnalra általában mínusz 3 és plusz 5 fok közé hűl le a levegő.

Hétfő reggel a magasabb szinteken is megnövekszik a felhőzet, így túlnyomóan borult, párás időben lesz részünk. Egyes részeken tartósan rosszak maradhatnak a látási viszonyok. A ködös tájakon szitálhat, délutántól pedig kisebb eső is előfordulhat majd. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint hétfőre virradó éjszaka ismét kiterjedt, sűrű ködre kell számítani. A hajnali órákban az északnyugati tájakon lehetnek legnagyobb eséllyel kedvezőbbek a látási viszonyok. A tartósan fagypont alatti ködös területeken ónos szitálás is előfordulhat. A sűrű köd miatt a meteorológusok egyes szintű figyelmeztető jelzést adtak ki hétfő reggelre az ország szinte egész területére.

Közösségi oldalukon közzétett bejegyzésükben elmagyarázták, miért volt olyan hideg és ködös a reggel. Mint írták: mindenütt megnyugodott a légkör, leállt a szél, ami a köd képződésén túl az alacsonyabb hőmérsékleteknek is az okozója lett.

Egyes helyeken 10 fokkal hidegebb lett a minimum ma reggelre! Ahol már tegnap sem fújt a szél, ott alig történt változás, néhány helyen enyhébb is lett a hajnal

– írták a bejegyzésben.

Lehűlés lesz a következő napokban

Az MTI-hez eljuttatott közleményből kiderül továbbá, hogy kedden hajnalban lehetnek ködfoltok, reggelig délnyugaton néhol előfordulhat kisebb eső, de egyébként számottevő csapadék nem valószínű, az ország nagy részén több órára kisüt a nap. A minimum-hőmérséklet mínusz 6 és plusz 5 fok között alakul, az Északi-középhegység szélvédettebb völgyeiben lesz hidegebb. A maximumok 5 és 10 fok között alakulnak.

Szerdán inkább csak az északkeleti országrészben maradhatnak felhős, párás körzetek, egyébként általában több órára kisüt a nap. Estétől ismét egyre nagyobb területen leszáll a köd, számottevő csapadék nem valószínű. Hajnalra mínusz 9 és plusz 1 fok közé hűl le a levegő. Délután 4 és 9 fok közötti csúcsok várhatók.

Csütörtökön hosszabb napsütés elsősorban a középső és a délkeleti országrészben valószínű. Számottevő csapadék nem várható, de szitálás előfordulhat. Hajnalban északkeleten elvétve ónos szitálás, jelentéktelen hószállingózás sem teljesen kizárt. Sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon néhol erős lesz a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 8 és  plusz 2, a legmagasabb 4 és 12 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb idő.

Pénteken összefüggő csapadékzóna érheti el az országot. Több helyen megélénkül, néhol megerősödik a szél. A leghidegebb órákban mínusz 4 és plusz 5 fok közötti hőmérséklet várható, délután 4–12 fokig melegszik a levegő.

Szombaton és vasárnap is több helyen előfordulhat eső, záporeső, vasárnap lehet néhol napsütés. Szombaton hajnalban mínusz 3 és plusz 5, a délutáni órákban 4 és 11 fok közötti értékek várhatók. Vasárnap a minimumok mínusz 3 és plusz 7, a maximumok 4 és 10 fok között alakulnak – olvasható az előrejelzésben.

Rovatok