Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília: Egy egészséges fiatalnál is lehet súlyos lefolyású a betegség

2021. november 21., vasárnap 08:32 | aznap frissítve

Az országos tiszti főorvos mindenkit arra kér, hogy vegye fel a harmadik oltást is, mert a koronavírus újabb változatainak megjelenése miatt a szervezetnek többlet-antigénhatásra van szüksége.

Müller Cecília a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy november 22. és 28. között oltási hetet szerveznek Magyarországon. A már jól ismert kórházi és az újonnan nyitott oltópontokon reggel 7 és 19 óra között

előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is várják azokat, akik fel szeretnék venni az első, a második vagy a harmadik oltást.

A tiszti főorvos az oltási héttel kapcsolatos várakozásairól úgy fogalmazott: nagyon bizakodó, és az is szeretne maradni, hiszen „az emberek már a saját szemükkel és tapasztalataikkal is láthatják”, hogy a védőoltás a legalapvetőbb védelmi eszköz a koronavírus-járvány leküzdésében.

Bizakodó vagyok, hogy a józan ész felülkerekedik az aggodalmak, a tévhitek és a dezinformációk fölött 

hangsúlyozta.    

Arról, hogy az oltások biztosította védettség a korábbi egy évre becsülttel szemben 4–6 hónapig tart, Müller Cecília azt mondta: az eredeti vuhani törzshöz képest már rengeteget változott a vírus genetikai állománya, abban nagyon sok mutáció következett be.

Mivel a vakcinákat az eredeti, vuhani változatra fejlesztették ki, ezért szükséges a variánsok miatt megerősítő oltást is felvenni 

– magyarázta, a harmadik oltás felvételére buzdítva mindenkit, aki már legalább négy hónappal ezelőtt magkapta a vakcina második dózisát.

Hozzátette: a nemzetközi tapasztalatokkal összecsengve Magyarországon is azt látják, hogy 

valamennyi vakcina esetében 4–6 hónappal a második oltás után csökken a szervezet immunválasza. Ez a sejtes immunitásra és az ellenanyagszintre egyaránt igaz.

A vírus megváltozása miatt többlet-antigénhatásra van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy a védelmi szintet az első két oltás által biztosított 80-90 százalékos szintre emelje – mutatott rá az országos tiszti főorvos.

A koronavírus megváltozásával a kórokozó viselkedése is megváltozott, ezért is tud most a delta-típus rendkívül gyorsan rendkívül sokakat megfertőzni rendkívül veszélyes formában

– hangoztatta Müller Cecília, aki arra is figyelmeztetett, hogy még egy makkegészséges fiatal esetében sincs semmilyen garancia arra, hogy megfertőződés esetén nála nem súlyosan zajlik a betegség. 

Az oltási hétbe bevont oltópontok listája megtalálható a koronavirus.gov.hu oldalon. Időpontot foglalni az oltási hét alatt is lehet, az időpont nélkül érkezőket érkezési sorrendben oltják be.

Rovatok