Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter lezárásokat vezetne be, de a kötelező oltásokkal óvatosan bánna

2021. november 21., vasárnap 21:07

Márki-Zay Péter szerint a kormány késve döntött a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokról. Úgy véli, már sokkal korábban a szakemberekre kellett volna hallgatni, és nem a vadászati világkiállításhoz vagy focimeccsekhez igazítani a járvány elleni védekezés menetrendjét.

Elsősorban az ellenzéknek most a kampányra való felkészülés foglalta le az idejét, de ennek a felkészülésnek a része volt egy egészségügyi kabinetnek a felállítás is, akik a járványhelyzetet is folyamatosan figyelemmel kísérik

− mondta Márki-Zay Péter, aki elárulta, hogy az eheti összegzésben két témát kiemelten fontosnak tartottak: az egyik, hogy Takács Péter, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese egy bírósági tárgyaláson tanúvallomásban mondott olyan tényeket, amik ellentétben állnak a rendelkezésre álló adatokkal.

Az RTL Klubnak adott interjújában Márki-Zay Péter kiemelte: ezeknek az adatoknak az elhallgatása a járvány kezelésének a leghatékonyabb módjának megtalálását nehezíti, rombolja a bizalmat, összeesküvés-elméleteknek ad teret és károsan hat a járvány elleni védelemre. A másik téma az egészségügy általános helyzete.

Gyakorlatilag a budapesti kórházakat csak úgy tudják már működtetni, hogy vidékről irányítanak át elsősorban nővéreket, miközben a kormány nagyvonalúan Romániából fogadott be betegeket, illetve tíz orvos is fölajánlott Szlovéniának, akiket végül nem indítottak útnak még. Közben itt, Magyarországon a kórházban rendkívüli állapotok uralkodnak

− fogalmazott az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, aki szerint hamarosan ismét a legrosszabb járványügyi helyzetbe kerül Magyarország az Európai országok között.

Az, hogy az oltásra kihegyezett orbáni védekezési stratégia valószínűleg nem volt sikeres, azt már most ki lehet mondani. Érdemes lenne a nyugati országoknál megnézni, hogy mi az, amit ők jól csináltak, és azokat kell lemásolni

− mondta Márki-Zay Péter, aki azt is elmondta, hogy Hódmezővásárhelyen nem rendelték el a kötelező oltást a dolgozóik körében. 

Mi az egészségügyi önrendelkezéshez való alkotmányos jogot magasabb rendűnek véltük, mint azt, hogy most a kórházak túlterheltségére lehet valóban negatív hatással az, hogy az oltatlanok valamelyest nagyobb arányban kerülnek intenzív osztályra vagy lélegeztetőgépre, de egyelőre nincsenek adataink. Tehát nem tudjuk azt megmondani, hogy akik a kórházban meghalnak, hány százalékuk oltott, és mennyi az, aki nem

− jelentette ki az ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Hozzátette:

ha a magyar kormány nem feleslegesen sok lélegeztetőgépet szerzett volna be − abszolút korrupciógyanús módon − hanem esetleg a tesztekből próbált volna a kormány nyerészkedni, akkor valószínűleg most több tízezer emberrel több élne Magyarországon.

Márki-Zay Péter elmondta, hogy nem ért egyet azzal, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az egészségügyi politikát „a közvélemény szerint igazítja”.

Szerintem a vírust kellene tesztelni és nem a közvéleményt

− fogalmazott. Hozzátette, hogy a kormánynak inkább a szakemberekre kellett volna hallgatni, mert ők már sokkal korábban lezárásokat javasoltak.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt elmondta, hogy egyelőre nem ismer olyan ellenzéki politikust, aki a kötelező oltást követelné. Hozzátette, hogy soha nem a kormány korlátozó intézkedéseit, hanem az „ostobaságot kritizálta”.

Nyilvánvaló, hogy az ingyenes parkolással vagy az önkormányzatok költségvetési megszorításával nem lehet védekezni a járvány ellen.

Márki-Zay Péter hozzátette: szerinte Orbán Viktor azért nem akar még több korlátozó intézkedést bevezetni, mert közelednek a választások. Hozzátette, ha most miniszterelnök lenne, elsőként a lezárásokat vezetné be, a kötelező oltásokkal óvatosan bánna. Szerinte nem indokolt a védőoltások kötelezővé tétele, mert „most még a távolságtartással, maszkviseléssel, lezárásokkal, fertőtlenítéssel sokkal jobban lehet védekezni a vírus terjedése ellen”.

Rovatok