Index Vakbarát Hírportál

Fajtiszta vadmacskakölyköt mentettek a Börzsönyben

2021. november 24., szerda 13:55

A Börzsöny egy zárt, lakott területektől távol eső részén találtak rá a Duna–Ipoly Nemzeti Park munkatársai egy hordóban a Budakeszi Vadaspark legújabb lakójára, egy fajtiszta vadmacskakölyökre.

A vadmacska fajmegőrzési programban a nemzeti park együttműködő partnere a Budakeszi Vadaspark. A vadaspark sajtóreferense, Nagy Ingrid az M5 Erdei utakon című műsorában elmondta: úgy sejtik, az anyamacska a hordóban fialhatott le, majd hagyta magára a kicsit annak gyengesége miatt, vagy valami történhetett az anyamacskával.

A nemzeti park munkatársai több napon át figyelték a kismacskát, mielőtt begyűjtötték volna, azt várva, hátha visszatér érte az anyja. Miután ez nem történt meg, begyűjtötték az akkor háromhetes állatot, és a Budakeszi Vadaspark gondjaira bízták.

Burányi Virágnak, a vadmacskakölyök nevelőjének eleinte a kisállatot három óránként kellett fecskendőből etetni, melyet nem igazán akart elfogadni a kölyök. A vadaspark munkatársainak azonban így is sikerült a vadmacska egészségügyi állapotát stabilizálni, immunrendszerét megerősíteni. Ekkor küldték el vér alapú genetikai vizsgálatra is, ahol kiderült, hogy nem egyszerű házi macskáról vagy valamilyen hibridről van szó, hanem fajtiszta vadmacska a kölyök.

A vadmacska további sorsáról egy szakmai bizottságnak kell döntenie, hogy visszaengedik-e a természetbe, vagy pedig állandó lakója marad a vadasparknak.

Továbbiak az elmúlt napok (vad)macskahíreiből: a Bükki Nemzeti Park területén Afrikában őshonos szervált vettek videóra több alkalommal is.

Rovatok