Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Magyarországon is készülhet kínai vakcina

2021. november 25., csütörtök 17:01

Kína kész tárgyalni a Sinopharm oltóanyagának licenszalapú magyarországi gyártásáról – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki videokonferencián egyeztetett kínai kollégájával, Vang Jivel. A külügyminiszter kiemelte: a kormány szívesen rendelkezésre bocsátja a kínai vakcina felhasználásával kapcsolatos magyarországi tapasztalatokat, amennyiben erre az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezési eljárásakor a jövőben szükség lenne.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy csak az elmúlt néhány hétben több mint kilencvemilliárd forintnyi kínai beruházás bejelentésén vagy alapkőletételén vett részt, és más kínai vállalatokkal is folynak tárgyalások magyarországi fejlesztésekről. A legnagyobb beruházó Magyarországon tavaly Kína volt, idén pedig a második helyen áll Dél-Korea.

A külügyminiszter elmondta: Vang Ji gratulált a magyar válságkezelés eredményeihez, és megemlítette, hogy amikor Kína a koronavírus-járvány első hulláma alatt bajban volt, Magyarország a segítségére sietett. A harmadik hullámban pedig Budapest számíthatott Pekingre a védőoltások mielőbbi szállításában – tette hozzá.

A miniszter bejelentette, hogy december 1-jén újabb főkonzulátust nyit Magyarország a távol-keleti országban, ezúttal Kuangcsouban, amitől a gazdasági és beruházási kapcsolatok további fejlődését remélik.

Magyarország rendkívül sokat profitált a Kínával folytatott, kölcsönös tiszteleten alapuló pragmatikus együttműködésből, ezért azt a továbbiakban is fenn kell tartani

– szögezte le Szijjártó Péter.

Rovatok