Index Vakbarát Hírportál

Most ötvenmilliós bírságot kapott a BKV

2021. november 26., péntek 16:50

A Közbeszerzési Hatóság mai döntésével ötvenmilliós bírságot szabott ki a BKV nyáron kiírt, hajójárat-üzemeltetési közbeszerzési pályázatának szabálytalanságai miatt. A közlekedési cég 5 milliárd 122 millió forint értékben keresett üzemeltetőt dunai hajóinak üzemeltetésére, mivel a korábbi szerződések lejártak, hosszabbításukra pedig nem volt lehetőség.

A legalacsonyabb összegű árajánlatot a Magyar Kikötő Fejlesztő és Hajózási Üzemeltető Zrt. adta, de már a győztes kihirdetésekor kifogásolta a fővárosi Fidesz a nyertes referenciáit, és arra szólította fel Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy tiltsa el a BKV-t az üzemeltetési szerződés megkötésétől. 

A Közbeszerzési Döntőbizottság a bírság kiszabását az ajánlatkérő bírálati kötelezettségének megsértésére miatt tartotta indokoltnak.

A Közbeszerzési Hatóság határozata ellen nem lehet fellebbezni, de a Fővárosi Törvényszék előtt közigazgatási pert indíthat ellene a főváros.

Novemberben ez már a második alkalom, hogy megbírságolják a céget. A hónap első felében a frankfurti villamosok beszerzése ügyében gyűjtött be 150 millió forintos bírságot a BKV.

A bírságot 15 napon belül kell a főváros cégének befizetnie.

Rovatok